Obalka Dva liangy rýžového vína
Jü Chua
Dva liangy rýžového vína
Osudy muže, který prodával vlastní krev


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Petra Martincová, váz. s přebalem, 232 stran, ilustrace Vasilij Ťuťunnik, 225 Kč, ISBN 978-80-7363-135-2, EAN 9788073631352, řada Mimo edice, poprvé vyšlo 29.10.2007.

Jü Chuův román je sondou do života obyčejného čínského člověka v období hospodářského experimentu Velkého skoku, následujícího hladomoru, chaotického období Kulturní revoluce a postupného otevírání Číny na konci 70. let 20. století. V dobách hladu je pro továrního dělníka Xu Sanguana prodej krve místní nemocnici často jediným způsobem, jak uživit rodinu. Uchyluje se k němu pokaždé, když se jeho rodina ocitne vinou politických a hospodářských katastrof na mizině. Situace se zhoršuje a Xu Sanguan stále častějším prodejem ohrožuje své zdraví. Kromě těchto problémů se dostává i do krize osobní... Krev je v románu nejen obchodovaným zbožím, ale také symbolem oběti, vazby mezi manželi a vazby mezi otcem a synem.

O autorovi:
Jü Chua
Chua Jü ( čín.余华- Jü Chua , pinyin : yu hua ; * 3. duben 1960 , Chang - čou, Če - ťiang , Čína ) je jedním z nejvýznamnějších současných čínských spisovatelů. Chua Jü vystudoval zubařství, ale roku 1983 se dal na spisovatelskou dráhu a patří mezi zástupce čínské avantgardy. Ve svých dílech se často zabývá obdobím kulturní revoluce, během níž prožil své dětství. Charakteristickým znakem jsou otevřené popisy násilí a brutality. Za časté satirické reflexe si vysloužil kritiku komunistického režimu. Jeho prvním významným dílem byl román Žít (活着), který se stal bestsellerem a později ho zfilmoval slavný režisér Čang I-mou. dílo Chua Jü spolu napsal čtyři romány, šest sbírek povídek a tři sbírky esejů. Za svá díla získal mnoho mezinárodních ocenění a byly přeloženy do mnoha jazyků. Je prvním čínským spisovatelem, který získal prestižní Cenu Jamese Joyce.

Recenze a názory: Literární noviny 21. 1. 2008 (2 760 kB) * Knihovnice.cz 10. 9. 2008 (10 kB) *

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> próza

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Rozhovor s Mariuszem Szczygiełem o literárních reportážích - HOST + H7O/duben 2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard