Obalka Nejhorší láska, která nezlomí
Josef Kainar
Nejhorší láska, která nezlomí

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Vázaná s přebalem, 80 stran, ilustrace Vojtěch Domlátil, 125 Kč, ISBN 978-80-7363-190-1, EAN 9788073631901, řada Mocca, poprvé vyšlo 06.05.2008.

Texty Josefa Kainara (1917-1971) měly k hudbě vždy velmi blízko. Verše obsažené v tomto výboru pocházejí z útlé knížky Miss Otis lituje (Mladá fronta, 1969) a ze souboru s názvem Stará a nová blues (Československý spisovatel, 1984), který uspořádal Miloš Podhorský. Ať už se jedná o volné překlady existujících zahraničních šlágrů či o Kainarovy vlastní verše, vesměs všechny texty z tohoto výboru si čtenář může i "zanotovat".

O autorovi:
Kainar Josef
Josef Kainar byl český básník, dramatik a překladatel, člen umělecké 'Skupiny 42'. Působil také jako hudebník, ilustrátor, výtvarník a novinář.
Kainar se narodil roku 1917 v Přerově. V roce 1934 se postřelil. V letech 1938-39 studoval češtinu a francouzštinu na Univerzitě Karlově v Praze. Po uzavření vysokých škol vystřídal celou řadu zaměstnání. Pracoval jako dramaturg v Divadle satiry, jako novinář v novinách Rovnost (kde vycházely jeho vtipy, obrázky a básně). Po druhé světové válce začal Kainar spolupracoval s rozhlasem, filmem a divadlem. V rozhlase například dělal tzv. rozhlásky, ve kterých přístupnou formou seznamoval mladší posluchače s aktuálním děním. Od roku 1947 se začal věnoval výhradně literatuře.
Kainar byl mimo jiné i hudebník, koncertoval na klavíru, kytaře a houslích, stylově nejblíže měl k jazzu. Mimo svoji literární a hudební tvorbu také psal filmové scénáře a fotografoval.
Kainar užíval ve svých dílech obecnou (mnohdy až vulgární) češtinu, překládal texty jazzových písní a psal texty k hudbě. Rád používal černý humor a ironii, zobrazoval tragické pozadí světa a života, zacházel až do skepticismu. Znám byl svým odporem ke konzervatismu. Dalším typickým znakem Kainarovy tvorby je zpěvnost, možnost spojovat text s hudbou.
Kainar psal zpočátku v duchu filosofického existencialismu, později přešel k méně subjektivní problematice lidského bytí. V sebeironických básnických sbírkách hledal očistnou katarzi a porozumění v pohledu na zkušenost bytí a obecný lidský úděl.
V roce 1959 Kainar podnikl cestu do Vietnamu. Zemřel v Dobříši v relativně nízkém věku 54 let.

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> krásná literatura -> poezie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Nejnovější recenze na knihu Ambasadoři bohémy najdete na www.iliteratura.cz 28/3/24 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard