Obalka Kvantový moment
Robert P. Crease, Alfred Scharff Goldhaber
Kvantový moment
Jak nás Planck, Bohr, Einstein a Heisenberg naučili milovat neurčitost


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Pavel Kreuziger, vázaná s přebalem, 332 stran, 350 Kč, ISBN 978-80-7363-851-1, ISBN koeditora 978-80-257-2251-0, EAN 9788025722510, řada Aliter, vydání 1, poprvé vyšlo 20.03.2018.
Původní název:
The Quantum Moment: How Planck, Bohr, Einstein, and Heisenberg Taught Us to Love Uncertainty

Kvantová fyzika je mimořádně náročný obor, a přesto pojmy a termíny z tohoto pole pronikly i do běžného jazyka - odkazy na princip neurčitosti či paradox Schrödingerovy kočky se objevují v beletrii i jinde, nemluvě o šarlatánech, pro které se slovo "kvantový" stalo zaklínadlem, díky kterému je možné podstrkovat důvěřivcům všemožné "léčebné" prostředky a přístroje. Crease a Goldhaber, fyzik a filozof, se ve své knize snaží toto "pronikání" kvantové fyziky zmapovat, spíše na úrovni idejí, přístupů ke světu - "neurčitost" či "nejistota" z podtitulu charakterizují postoj, který ve světě nevidí jednoznačně vytyčené rysy ovládané logickou kauzalitou. Při psaní autoři neztrácejí ze zřetele vývoj samotné kvantové fyziky, a jejich podvojný výklad tak přináší originální náhled na celou problematiku. Krom fundovaného (byť nutně zjednodušeného) popisu kvantové oblasti se čtenáři dostane množství odkazů na každodenní situace či umělecká díla, která zachycují vliv "kvantového momentu" v mimovědecké sféře.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorech:
Crease Robert P.
Robert P. Crease je filozof a historik vědy. Je profesorem na univerzitě Stony Brook v New Yorku, členem řady fyzikálních společností, autorem a spoluautorem desítky knih o různých oblastech fyziky (například The Great Equations: Brakthroughs in Science from Pythagoras to Heisenberg - Velké rovnice: průlomové vědecké objevy od Pythagora po Heisenberga - či The Prism and the Pendulum: The Ten Most Beautiful Experiments in Physics-Hranol a kyvadlo: deset nejkrásnějších fyzikálních experimentů), publikuje v odborném (mj. Science, New Scientist) i populárním tisku.
Goldhaber Alfred Scharff
Alfred Scharff Goldhaber, absolvent Princetonské univerzity, pochází z rodiny slavných fyziků Gertrude Scharffové a Maurice Goldhabera, se kterými i odborně spolupracoval, je profesorem teoretické fyziky na Stony Brook; zabývá se širokým spektrem tématem od částicové fyziky přes kondenzáty a magnetické monopóly až po kosmologii a astrofyziku

Recenze a názory: iLiteratura 20.5.2018 * Vesmit 2018/6 *

Ukázky: obálka k tisku (225 kB) * Newtonovský moment (205 kB) * obsah (49 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Jak naučit svého psa fyziku
Kvantová teorie
Kvantový vesmír
Nový kvantový vesmír
Sedm krátkých přednášek z fyziky

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> fyzika a astronomie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard