Obalka Vyschly nám slzy...
Kateřina Králová, Konstantinos Tsivos et al.
Vyschly nám slzy...
Řečtí uprchlíci v Československu


V tuto chvíli bohužel rozebráno.
Již jen jako:  

Brožovaná s klopami, 140 x 205 mm, 336 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-416-2, EAN 9788073634162, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 12.06.2012, 1. dotisk 13.11.2012.

Na přelomu 40. a 50. let minulého století přišlo z Řecka do Československa přibližně dvanáct tisíc běženců stižených občanskou válkou. Mysleli si tehdy, že se jedná pouze o přechodný pobyt. Záhy se ale dočasné útočiště proměnilo v druhý domov. Bohatě ilustrovaná kniha týmu juniorních badatelů vedeného předními českými odborníky v oblasti dějin Řecka, Kateřinou Královou a Konstantinosem Tsivosem, analyzuje osobní výpovědi pěti desítek pamětníků tří generací. Tato vůbec první kolektivní monografie na dané téma je svým pojetím a analýzou průkopnická. V historickém úvodu a dvanácti tematických studiích se zabývá jejich postoji k okupaci či občanské válce. Na základě rozhovorů poutavě přibližuje cestu do emigrace a osudy dětí, ale také proces integrace či snahu o zachování vlastní identity. Kniha se pohybuje nejen na poli historie, ale reflektuje rovněž, jak vnímá jednotlivec sebe sama, jakou roli přisuzuje sobě a svému okolí v dějinném procesu a jak své prožitky zasazuje do širšího společenského kontextu.

O autorech:
Tsivos Konstantinos
Dr. Konstantinos Tsivos, Ph.D. (* 1963 v Řecku), akademicky působí na Ústavu řeckých a latinských studií Filozofické fakulty UK, kde je vedoucím oboru Novořecká filologie. Vede kurzy k dějinám Řecka v Praze i v Brně a učí novořecký jazyk na FF UK a na FHS UK. Vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Následně působil jako novinář v různých řeckých mediích. Od roku 1994 žije v Praze, kde řadu let působil na tiskovém oddělení řeckého velvyslanectví v ČR. Dlouhodobě se věnuje otázkám řecké občanské války, politické emigrace, řecko-tureckým vztahům a současné krizi Řecka.
Králová Kateřina
PhDr. Kateřina Králová, Ph.D. (* 1976) působí na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Studium absolvovala na Univerzitě Karlově a Philipps Universität v německém Marburgu. Během studií získala mnohá prestižní stipendia včetně Fulbrightovy komise (Yale University, 2008/09). Dlouhodobě se věnuje historické paměti a sociálnímu postavení obětí politického a společenského bezpráví v soudobých dějinách, zvláště pak řecké občanské válce, antisemitismu a osudu nacistických obětí v poválečné jihovýchodní Evropě a především v Řecku.

Recenze a názory: Historein 14.2.2015 * Soudobé dějiny 4/2014 *

Ukázky: Obsah * Úvod * Všichni do války! Vše pro vítězství! * obálka k tisku *

Další tituly autora
Vyschly nám slzy... Elektronické vydání
Řecká emigrace v Československu (1948-1968) - Od jednoho rozštěpení ke druhému
Řecká emigrace v Československu (1948-1968) - Od jednoho rozštěpení ke druhému. Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Francouzští komunisté a Polsko v roce 1956
Teorie a praxe nedemokratických režimů. Druhé, přepracované a rozšířené vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> společenské vědy ostatní
naučná -> historie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Nejnovější recenze na knihu Ambasadoři bohémy najdete na www.iliteratura.cz 28/3/24 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard