Obalka Čtvrtý rozměr
Raúl Ibáñez
Čtvrtý rozměr
Je náš svět jen stínem jiného světa?


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Marie Rákosníková, vázaná s přebalem, 144 stran, 120 ilustrací, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-843-6, EAN 9788073638436, řada Matematický svět, vydání 1, poprvé vyšlo 05.12.2017.
Původní název:
The Fourth Dimension. Is our Universe the shadow of another?

Fascinující myšlenka, že naše trojrozměrná skutečnost je jen jakousi "plošší" součástí světa o více dimenzích, vyžaduje velkou představivost. Čtenář je proto nejprve pozván mezi dvourozměrné bytosti z pozoruhodného románu Plochozemě Edwina A. Abbotta z 19. století, které se podobným způsobem snaží představit si náš trojrozměrný svět. Po výkladu pojmů rozměr a prostor kniha pokračuje popisem bouřlivého vývoje geometrie v devatenáctém století, který vyústil v objev neeukleidovských geometrií, zabývá se pojetím časoprostoru a uvádí další příklady současného využití vícerozměrných prostorů například v matematice, fyzice a informatice. Rozebírá různé přístupy k pojetí čtvrté dimenze, její reprezentace a vlastnosti i nejrůznější způsoby, jak čtyřrozměrné objekty znázornit tužkou na listu papíru. Vážné úvahy dokreslují zábavné myšlenkové konstrukce založené na představě, že lze vystoupit ze třetí do čtvrté dimenze, využít nového stupně volnosti a vrátit se ve zcela změněné podobě zpět do našeho světa. Kniha je určena širokému okruhu čtenářů a nevyžaduje hlubší znalosti matematiky.

O autorovi:
Ibánez Raúl
Raúl Ibánez (* 1983) je španělský matematik. Přednáší topologii na Fakultě přírodních věd a technologií Baskické univerzity v Leioe (Bilbao, Španělsko). Intenzivně se zabývá popularizací matematiky a za tuto práci obdržel několik španělských i evropských cen.
Kromě řady odborných prací o geometrii a topologii a Čtvrtého rozměru napsal ještě populárně naučnou knihu The Dream of the Perfect Map (Snění o dokonalé mapě, 2017).

Recenze a názory: iLiteratura 11.2.2018 *

Ukázky: obálka k tisku (99,9 kB) * Je náš svět jen stínem jiného světa? (241 kB) * Čtvrtý rozměr v umění 20. století (219 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Jazyk matematiky. 2. vydání
Je Bůh matematik?
Prvočísla
Zlatý řez

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> matematika

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard