Obalka Dříve než do snů...
Petr Kratochvíl
Dříve než do snů...
Rodinná kronika


V tuto chvíli bohužel rozebráno.
Již jen jako:  

Vázaná s přebalem, 200 stran, 249 Kč, ISBN 978-80-7363-889-4, EAN 9788073638894, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 25.10.2018.

V poetickém vyprávění Dříve než do snů... sledujeme životní příběhy postav několika generací. Hlavní pozornost je věnována linii rodu Kolrossů, který má své kořeny v pošumavském českém městečku Čachrov, ale také ve vedlejším německém Jesení. Veškerá osudová rozhodnutí postav jsou tak dotvářena a ovlivňována vývojem česko-německých vztahů. Petr Kratochvíl ve svém textu dovedně vytváří epickou mozaiku rozmanitých lidských charakterů a osudů, jež ilustrují dramatické zvraty dvacátého století od jeho prvního roku po jeho závěr. Každá kapitola by mohla být čtena jako samostatný příběh s vlastní pointou, zároveň však na sebe navazují, jak se postavy Františka, Josefa, Elišky a dalších v průběhu času setkávají a rozcházejí - opouštějí Šumavu a objevují se v Praze, Podkarpatské Rusi i ve Vídni.
Vychází s podporou Nadace Český literární fond.

O autorovi:
Kratochvíl Petr
Petr Kratochvíl (* 1950) je "znovudebutujícím" autorem beletrie: v roce 1987 mu v nakladatelství Československý spisovatel vyšla knížka povídek Pošťácká hlava a soudí, že "jedna kniha za třicet let je tak akorát". Kratochvíl je absolventem filozofie a psychologie na FF UK, od počátku 90. let se však věnuje výhradně své odborné profesi historika a teoretika architektury v Ústavu dějin umění AV ČR a různým vedoucím funkcím v rámci Akademie věd ČR, externě rovněž vyučuje dějiny moderní architektury na Fakultě umění a architektury v Liberci. Je autorem řady odborných publikací (z poslední doby například Současná česká architektura a její témata, 2011; Městský veřejný prostor, 2015) a podílel se i na velkých kolektivních projektech jako např. Dějiny českého výtvarného umění (2002). Je také autorem několika překladů, k nimž v 80. letech patřily i dvě knihy beletrie.

Recenze a názory: Radiožurnál 10. 11. 2018 * Literární noviny 2018 * Tvar 1/2019 * Podpora českých autorů 2019 * Literární revue Třistatřicettři 6. 2 . 2019 *

Ukázky: obálka k tisku (452 kB) * Vodní elektrárna (442 kB) * Marie od hodin (452 kB) *

Další tituly autora
Dříve než do snů... Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Když jedné zimní noci cestující
Lodní kufr
Pražský dixieland
Swamplandie

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> krásná literatura -> próza

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard