Obalka Participace v umění a ve výchově
Hana Stehlíková Babyrádová, Alena Drury Sojková (eds.):
Participace v umění a ve výchově

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 210 × 190 mm, 168 stran, 50 ilustrací, celobarevná, 299 Kč, ISBN 978-80-7675-040-1, ISBN koeditora 978-80-210-9969-2, EAN 9788076750401, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 18.01.2022.

Téma participativního umění není v oblasti teorie umění tématem novým. Už v pravěku se "dělání umění" účastnilo zpravidla více osob, které sdílely společně materiál, nástroje, prostor i emoce při tvorbě umění, jež zahrnovalo nejenom projevy vizuální, ale i audiální, pohybové a dramatické. Tvoření tedy odpradávna může být chápáno spíše jako proces než jako produkt. Tvorba jako taková není zaměřovaná pouze na produkci hmotných děl, ale je ji nutno vnímat taktéž jako formu intervence do modelů lidského chování, do navazování vztahů mezi lidmi a navazování kontaktů člověka s prostředím, v němž žije. Kniha Participace v umění a ve výchově obsahuje šest volně na sebe navazujících kapitol věnovaných umělecké tvorbě a umělecko-pedagogické praxi v této oblasti.
Vychází ve spolupráci s Masarykovou univerzitou.

O autorovi:
Stehlíková Babyrádová Hana
Hana Stehlíková Babyrádová, * 5. 6. 1959, Vyškov, Česká republika Od osmdesátých let 20.století se věnuje výtvarné tvorbě (kresba, malba, instalace, keramický objekt) a teorii výtvarné pedagogiky. Od devadesátých let působí nejdříve jako odborná asistentka a po roce 2000 jako docentka na katedrách výtvarné výchovy PdF Masarykovy univerzity v Brně a PdF Palackého univerzity v Olomouci. Absolvovala několik zahraniční stáží jako výtvarnice a přednáší na mnoha evropských univerzitách. Těžištěm jejího výtvarného vyjadřování je gestická kresba a hmatová malba. Při tvorbě obrazů často využívá přírodní materiály, jako je hlína, naturální pigmenty, uhlí. V posledních pěti letech vytváří keramické objekty inspirované vlastními živelnými kresbami, které jsou výrazem zakotvenosti její autorské výpovědi v tělesnosti výtvarného díla. Vydala také několik publikací zaměřených na zkoumání významu symbolu, rituálu a performativních aspektů umění a výtvarné pedagogiky. Její teoretické reflexe v oboru výtvarné pedagogiky jsou přímo spjaty s praktickými experimenty, které realizuje se svými studenty. Mezi klíčová témata, která řešila v posledních letech, patří oblast spontaneity v umění a v edukaci, inovativní tendence v umění a v pedagogice, terapeutické aspekty výtvarného projevu a vize osudu umění a edukace.

Ukázky: obálka k tisku (130 kB) *

Další tituly autora
Z hloubi duše
From the Depths of the Soul
Tělo - výraz - obraz - koncept
Pasti a slasti
Permanentní invence
Dynamika psychických procesů a výtvarná tvorba. Elektronické vydání
CONNECTION-CONTACT-COMMUNITY
Rozhovory s Lubošem Plným

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> umění

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard