Obalka Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů
Michal Kubát, Stanislav Balík
Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brož. s klopami, 168 stran, 198 Kč, ISBN 80-86569-89-6, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 18.10.2004.

Přestože téma totalitních a autoritativních režimů není v politické vědě nové, ucelená publikace českých autorů o této problematice, která čtenářům zprostředkovává výsledky politologického výzkumu nedemokratických režimů moderní doby, vychází poprvé. Autoři definují a klasifikují totalitarismus a autoritarismus, všímají si rozdílů mezi oběma fenomény, problémů jejich legitimity, otázek autoritářské osobnosti a politického vůdcovství, totalitní ideologie a autoritativní mentality. Uvádějí rovněž konkrétní příklady nedemokracií 20. století, krátké analýzy systémů nacistického Německa, sovětského Ruska, Pol Potovy Kambodži, Hodžovy Albánie, frankistického Španělska, Salazarova Portugalska, italské provincie Carnaro, kádárovského Maďarska či lidového Polska. V závěrečné rekapitulaci jsou porovnány charakteristické znaky jednotlivých autoritativních a totalitních režimů, jež zásadním a mnohdy tragickým způsobem ovlivnily dějiny a život lidí.

O autorech:
Kubát Michal

Doc. PhDr. Michal Kubát, PhD. (*1975), politolog. Proděkan pro vědu a výzkum na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, vedoucí Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK. Odborně se zaměřuje na komparativní politologii. Autor mnoha odborných časopiseckých studií a několika monografií - mj. Politická opozice v teorii a středoevropské praxi (2010), Vývoj a proměny státního zřízení Polska ve 20. století (2006), Demokracie v Polsku (2005), Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů (se S. Balíkem, 2004), Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě (2003).
Balík Stanislav
Stanislav Balík (*1978) je profesorem politologie a děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Věnuje se především dějinám moderní české politiky a lokální politice. Je autorem nebo spoluautorem dvou desítek knih, naposledy Český antiklerikalismus (2015), Katolická církev v Československu 1945-1989 (2007), Komunální politika (2009), Postkomunistické nedemokratické režimy (2007). Některé byly publikovány i v Německu, Rakousku a Polsku.

Recenze a názory: MFdnes 13. 11. 2004 (5 kB) * LN Orientace 19. 2. 2005 (7 kB) * Mezinárodní politika 3/2005 (13 kb) * Slovenská politologická revue 4/2004 (53 kB) *

Další tituly autora
Postkomunismus a demokracie.
Vývoj a proměny státního zřízení Polska ve 20. století
Politická opozice v teorii a středoevropské praxi (vybrané otázky)
Teorie a praxe nedemokratických režimů. Druhé, přepracované a rozšířené vydání
Od Palackého k Babišovi
Od Palackého k Babišovi. Elektronické vydání
Od Palackého k Babišovi - bazar

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard