Obalka Michel Foucault: politika a estetika
Pavel Barša, Josef Fulka
Michel Foucault: politika a estetika

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 200 stran, 198 Kč, ISBN 80-7363-020-6, řada Bod, poprvé vyšlo 08.09.2005.

Kniha věnovaná Michelu Foucaultovi se skládá ze dvou částí. V první se Pavel Barša zabývá Foucaultovou politickou filozofií. Foucault bývá díky své kritice modernity zařazován mezi postmodernisty, kteří odmítají osvícenství. Barša naopak chápe Foucaultovu politickou filozofii jako radikalizaci osvícenství. Je-li osvícenství kritikou mýtů a strháváním model, pak ho Foucault dovádí jen o krok dál, když strhává modlu moderního rozumu a vysmívá se kultu člověka. Josef Fulka se zaměřil na texty, které Foucault věnoval literatuře a kterým se interpreti obvykle vyhýbají, neboť jsou v rámci jeho díla považovány za marginální. Vezmeme-li je však jako celek, zjistíme, že nejde o standardní interpretaci literárních děl, ale že zároveň nastiňují velmi svébytnou teorii subjektu i jeho vztahu ke světu a k jazyku, která nám umožňuje v mnohých ohledech objasnit jak Foucaultovo dílo, tak i jeho rezonanci s díly jinými.
Rozhovor s Josefem Fulkou na portále www.clit.cz

O autorech:
Fulka Josef
Josef Fulka (* 1976) vystudoval filozofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, v roce 2003 ukončil doktorské studium. Zabývá se současnou filozofií a literární vědou. Překládá z francouzštiny (L. Althusser, R. Barthes, R. Barbaras, H. Bergson, G. Deleuze, M. Foucault, J. Kristeva a další). Je autorem mnoha odborných článků a recenzí, publikuje například v časopisech Souvislosti, Analogon, Svět a divadlo či Host. V roce 2004 vyšla jeho monografie Zmeškané setkání. Denis Diderot a myšlení 20. století (Herrmann a synové, Praha).
Barša Pavel
Pavel Barša (1960) je profesorem politické vědy na Filosofické fakultě Karlovy univerzity a výzkumným pracovníkem Ústavu mezinárodních vztahů. Je autorem či spoluautorem knih z oblasti mezinárodních vztahů, politické teorie a filosofie společenských věd.

Recenze a názory: Portál české literatury (12 kB) * LN 05-11-05 (7 kB) * HN 28. 12. 2005 (9 kB) * Sociologický časopis č.4, ročník 44 (81 kB) *

Další tituly autora
Orientálcova vzpoura

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Nejnovější recenze na knihu Ambasadoři bohémy najdete na www.iliteratura.cz 28/3/24 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard