Obalka Nešťastná válka
Niall Ferguson
Nešťastná válka

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Václav Viták, váz. s přebalem, 488 stran + 16 stran obrazové přílohy, 599 Kč, ISBN 80-86569-56-X, řada Dvanáct, vydání 1, poprvé vyšlo 04.12.2003.

První světová válka byla jednou z nejtragičtějších a současně nejvýznamnějších událostí 20. století a kniha Nešťastná válka zpochybňuje téměř všechny zažité představy o jejích příčinách a následcích. Proto se záhy po svém vydání stala událostí v historické literatuře. Autor dokládá, že k Velké válce došlo výhradně vinou Británie, která do ní vstoupila na základě naivních představ o německých záměrech. Z kontinentálního konfliktu se stala válka světová, kterou Británie vedla tak nekvalifikovaně, že si to vynutilo zásah Spojených států. Válka nebyla vůbec nevyhnutelná, došlo k ní díky chybným rozhodnutím vedoucích činitelů, kteří se později zbavili odpovědnosti tvrzením, že se stali obětí neosobních, historických sil. Celá válka byla pošetilostí s katastrofálními následky, většina mužů v ní však navzdory opačným tvrzením protiválečné literatury bojovala s nadšením. Zajímá-li vás, proč se vedou války, proč v nich muži tak rádi bojují a proč je dnešní svět takový, jaký je, nenajdete lepšího, pronikavějšího a inspirativnějšího průvodce než Fergusonovu Nešťastnou válku.

V knize jsou chybně vytištěny tabulky č. 9, 10. Pro opravu připojujeme tabulky z anglického vydání.



O autorovi:
Ferguson Niall
Niall Ferguson (* 1964) je britský historik, působí jako profesor na Harvardově univerzitě a pracuje rovněž jako výzkumný pracovník na univerzitě v Oxfordu a na Hooverově institutu Stanfordovy univerzity. Většinu svých prací, jež v západní Evropě vzbudily nebývalý zájem, věnoval sociálním dějinám 19. a 20. století. Obrovský ohlas vyvolala jeho kniha o příčinách propuknutí první světové války (Nešťastná válka). V ní přišel s kacířskou tezí, že mocensko-politické vztahy v roce 1914 neeskalovaly kvůli německé agresivní velmocenské politice, nýbrž pod vlivem nekompromisních postojů Velké Británie. Časopis Foreign Policy jej v letech 2005, 2009 i 2010 zařadil mezi 100 nejvlivnějších intelektuálů světa. V roce 2004 byl dokonce magazínem Times označen jako jeden ze 100 nejvlivnějších lidí světa. Jako komentátor přispíval do Sunday Telegraph, Financial Times a časopisu Newsweek . Jeho současnou manželkou je aktivistka a politička Ayaan Hirsi Ali.

Recenze a názory: Literární noviny 31. května 2004 (19 kB) * Listy dvouměsíčník pro politickou kulturu a občanský dialog 3/2004 (10 kB) * Východočeské listy historické č.21 - 22/2003 - 2004 (38 kB) * LN 31. 7. 2004 (18 kB) *



Další tituly autora
Virtuální dějiny
Civilizace
Colossus
Civilizace. Elektronické vydání
Britské impérium
Věž a náměstí
Věž a náměstí. Elektronické vydání
Britské impérium. Druhé vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> historie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard