Obalka Otisky
Dušan Šlosar
Otisky

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Vázaná, 120 stran, 60 ilustrací, ilustrace Jan Steklík, 175 Kč, ISBN 80-7363-029-X, řada Mimo edice, poprvé vyšlo 06.02.2006.

Otisky jsou třetí částí trilogie o češtině. Přinášejí výklady o původu zajímavých slov, v nichž se otiskly stopy jejich původu a jejich historie. Čeština uchovává slova, která jsou starší než ona sama, a vedle toho má i pojmenování, která vznikla docela nedávno. Čtenář tu najde třeba vysvětlení názvů některých našich velkých řek, dočte se, který měsíc byl hruden, proč se posvícení na Moravě říká hody a ve Slezsku krmaš, co to je hural, odkud se vzal název chvostoskok, co má granát společného s granátovým jablkem, co to je šukati, odkud mají Brňáci slovo šalina a tak dále. A zároveň uvidí, jak se na to dívá ilustrátor Jan Steklík.

O autorovi:
Šlosar Dušan
Narodil se roku 1930 ve Staříči a vystudoval češtinu a ruštinu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde také od roku 1959 vyučoval na katedře českého jazyka. Působil i jako pedagog na univerzitách v Münsteru, Řezně a v devadesátých letech vedl Ústav českého jazyka. Soustředil se na oblasti historické mluvnice češtiny, vývoje spisovného jazyka a české dialektologie.

Recenze a názory: portál české literatury 2006 (7 kB) * Tvar 2006 (10 kB) * Naše rodina 10/2006 (10 kB) * Vaše Literatura 21. června 2011 *

Ukázky: Obsah a Otisky (53 kB) * Algebra - Celetná (100 kB) *

Další tituly autora
Jazyčník
Tisíciletá

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> jazyk a literatura

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard