Obalka Průzkum řeky Colorado a jejích kaňonů
John Wesley Powell
Průzkum řeky Colorado a jejích kaňonů
Zpráva majora J. W. Powella, Washington, 1895


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Otto Hauck, doslov Václav Cílek, váz. s přebalem, 272 stran, 250 ocelorytin, formát 165x235 mm, 350 Kč, ISBN 80-7363-049-4, řada Mimo edice, poprvé vyšlo 29.06.2006.

Jeden z nejpozoruhodnějších přírodních útvarů světa, Grand Canyon, našel v geologovi J. W. Powellovi skutečně vynikajícího kronikáře. Díky Powellově vědecké všestrannosti se seznámíme nejen s geologickými poměry, morfologií, faunou i flórou, ale i s detailní etnografií indiánských kmenů z okolí Velkého kaňonu.

Kniha však není jen monografií skvostného kusu přírody Spojených států, ale je také portrétem vědy konce 19. století. Proti současné většinové vědecké produkci má velkou přednost, a tou je kombinace terminologické přesnosti a strhujícího děje. Je to dobrodružný román a vědecká studie zároveň.

Za zmínku stojí i sportovní hodnota Powellovy expedice: šlo totiž o vodácký prvosjezd Colorada, řeky, jež budí úctu dodnes.

Pískovce, Indiáni a my
České vydání této knihy vzniklo tak, že ze své čtvrté a asi poslední cesty do pískovcových oblastí Colorada, Utahu a Nového Mexika jsem kromě spousty jiných knih (americké antikvariáty jsou tak velké a laciné!) přivezl i Powellovu monografii o výzkumu řeky Colorado a jejích kaňonů. Je to kniha, které se v těchto státech nelze vyhnout - v mnoha vydáních se dá koupit v kdejakém informačním centru národních parků, v obchodech s indiánským zbožím a ve všech větších knihkupectvích. Má statut naprosté klasiky, protože se jedná o první podrobnější popis střední části obrovského povodí řeky Colorado.
Z doslovu Václava Cílka

O autorovi:
Powell John Wesley
John Wesley Powell (1834-1902). Mládí strávil studiem přírodních věd, průzkumy a sběratelstvím, později působil jako profesor na univerzitě v Illinois. Hodnost majora získal v americké občanské válce, které se aktivně zúčastnil jako vojenský inženýr a dělostřelec. V bojích přišel o pravou paži. Po válce začal podnikat se svými studenty průzkumné výpravy na Západ. Jeho expedice podél řeky Colorado se uskutečnila v roce 1869. Powell po celý svůj život pevně věřil, že věda, jako základní pilíř pokroku, by měla sloužit všem lidem. Hrál proto významnou roli při organizování a řízení aktivit vlády USA v oblasti přírodních věd. V letech 1871-1879 vedl státem řízený výzkum nazvaný United States Geographical and Geological Survey of the Rocky Mountains Region. Powellovy geologické studie z těchto let jsou dnes považovány za klasická díla oboru. Zajímal se také o antropologii a mnoho času věnoval studiu a poznávání Indiánů a jejich životních zvyklostí. V lednu roku 1888 se stal jedním ze 33 zakládajících členů National Geographic Society. Konec života Powell věnoval práci v Bureau of the Ethnology a psaní.

Recenze a názory: Lidové noviny 23. září 2006 (22 kB) * Svět outdooru 1. 12. 2006 (12 kB) *

Ukázky: Začátek knihy (437 kb) * Kapitola 14 - K Zuniům (301 kb) *


Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> příroda a krajina

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard