Obalka Zlatý řez
Mario Livio
Zlatý řez

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Petr Holčák, váz. s přebalem, 256 stran, 150 ilustrací, 399 Kč, ISBN 80-7363-064-8, EAN 9788073630645, řada zip, vydání 1, poprvé vyšlo 26.08.2008, 3. dotisk 25.01.2011.
Původní název:
The Golden Ratio. The Story of Phi, the Worlďs Most Astonishing Nurmber

Co mají společného půvabné uspořádání okvětních lístků růže, slavný obraz Salvadora Dalího Poslední večeře, nádherné spirálovité skořápky měkkýšů a rozmnožování králíků? Jen stěží uvěříme, že tyto na první pohled naprosto nesourodé jevy se skutečně točí kolem jediného čísla, respektive geometrického poměru, takzvaného . Toto číslo začíná 1,61803 a je v jistém ohledu nejiracionálnějším ze všech iracionálních čísel vůbec. Znali ho již starověcí matematikové a v 19. století získalo čestná označení "zlaté číslo", "zlatý poměr" a především "zlatý řez". Obdiv k němu vedl dokonce až k označení "božská proporce".
Kniha známého astrofyzika je věnována právě tomuto číslu. Provede nás dějinami zlatého řezu od jeho chápání u pythagorejců a Eukleida, prozkoumáme, zda tento poměr byl použit staviteli Cheopsovy pyramidy či aténského Parthenonu. Budeme pátrat po zlatém řezu v tajemném úsměvu Mony Lisy i na obrazech dalších renesančních malířů, v hudbě klasických i moderních skladatelů. Na naší cestě se setkáme s nekonečnými řetězovými zlomky, pentagramy, fraktály, prvočísly, schránkami hlavonožců, tvary galaxií, házením mincí i chováním burzy, naučíme se několik triků bleskového počítání, které využívají právě vlastností zlatého řezu. Podíváme se také, proč se toto číslo ocitlo v centru zájmu experimentů spadajících do psychologie.
Dějiny zlatého řezu nás nakonec přivedou až k otázce, odkud se vlastně bere matematika a jak je možné, že představuje tak efektivní způsob popisu světa, ve kterém žijeme.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.
Opravy k dotisku 2. vydání z roku 2008 si můžete stáhnout v oddíle ukázky. Pro objednávky z našeho e-shopu budou tyto opravy vloženy do knihy.


O autorovi:
Livio Mario
Mario Livio je profesí astrofyzik. Narodil se v Rumunsku, odkud jeho rodina v roce 1950 emigrovala do Izraele, kde Livio získal univerzitní vzdělání. Na místních univerzitách také působil jako profesor fyziky. V současnosti pracuje jako vedoucí jedné ze skupin Hubble Space Telescope Science Institute. Mezi jeho odborné zájmy patří kosmologie, exploze supernov, temná energie, procesy odehrávající se v blízkosti černých děr i otázky původu inteligentního života. Je autorem několika populárně-naučných knih, česky vyšly Zlatý řez (2006), Neřešitelná rovnice (2008) a Je Bůh matematik? (2010).

Recenze a názory: LN 20. 1. 2007 (20 kB) *

Ukázky: V základech pyramid čnících ke hvězdám? (1362 kB) * Errata k 2. dotisku z roku 2008 (165 kb) *

Další tituly autora
Je Bůh matematik?
Je Bůh matematik? Elektronické vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> umění
naučná -> matematika

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard