Obalka Postavení hlavy státu v parlamentních a poloprezidentských režimech: Česká republika v komparativní perspektivě
Miroslav Novák, Miloš Brunclík (eds.)
Postavení hlavy státu v parlamentních a poloprezidentských režimech: Česká republika v komparativní perspektivě

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Vázaná, 400 stran, 350 Kč, ISBN 978-80-7363-179-6, EAN 9788073631796, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 14.01.2008.

Jaká je role českého prezidenta při vládních krizích a ve sporech o zahraniční politiku? Nebylo by vhodnější zavést v České republice přímou volbu prezidenta? Jaké jsou vůbec způsoby volby prezidenta ve světě? Jaká je bilance francouzské "kohabitace" mezi prezidentem jedné politické orientace a vládou opačné politické tendence? V čem se liší formální i faktické postavení prezidenta v poloprezidentských systémech od prezidenta v systémech parlamentních? Osvědčila se přímá volba předsedy vlády v Izraeli? Jak se měnil poloprezidentský režim v parlamentní v Portugalsku? Jak se mění role prezidenta v Polsku a v Ukrajině? To jsou některé z otázek, kterými se zabývá tato práce českých politologů pod vedením Miroslava Nováka a Miloše Brunclíka.

O autorech:
Novák Miroslav
Prof. Dr. Miroslav Novák se stal v roce 2004 prvním profesorem politologie na Univerzitě Karlově. V roce 2006 byl jmenován rektorem vysoké školy CEVRO Institut (School of Political Studies) v Praze. Specializuje se na komparativní politickou sociologii, zejména na stranické systémy a typy demokracie. Publikoval odborné knihy ve francouzštině i v češtině. Současně s touto jeho monografií vydává nakladatelství Dokořán sborník pod jeho vedením a za spolupráce PhDr. M. Brunclíka o roli prezidenta v parlamentních a poloprezidentských systémech.
Brunclík Miloš
PhDr. Miloš Brunclík, Ph.D. (*1981) se specializuje na ústavní a stranické systémy se zaměřením na severské státy. Jeho výzkum se soustředí na teorii a praxi parlamentních a poloprezidentských režimů. Je autorem řady odborných článků v recenzovaných periodikách. Společně s Miroslavem Novákem je editorem knihy Postavení hlavy státu v parlamentních a poloprezidentských režimech: Česká republika v komparativní perspektivě: Česká republika v komparativním kontextu (2008). Společně s Vlastimilem Havlíkem a Anetou Pinkovou je autorem knihy Skandinávie: proměny politiky v severských zemích (2011).

Recenze a názory: Člověk - časopis pro humanitní a společenské vědy 15. 7. 08 (32 kB) *

Ukázky: ukázka (43 kB) *

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard