Obalka Párkař
Josef Hiršal
Párkař
Básnické nápodoby


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Váz. s přebalem, Ilustrace Jiří Slíva, 80 stran, 125 Kč, ISBN 978-80-7363-203-8, EAN 9788073632038, řada Mocca, vydání 1, poprvé vyšlo 21.10.2008.
Vydáno ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová - Máj

V padesátých letech napsal Josef Hiršal k pobavení hrstky svých přátel, kteří se pravidelně scházeli v kavárně Slavii, řadu básnických nápodob. Jejich tématem byl všední, nenápadný, byť užitečný hrdina: párkař. Pro lyrické vyjádření představitelů poetických škol a směrů od počátku novočeského básnictví bylo to téma přímo groteskní. Zapadlo však dobře do doby, kdy uzeniny byly ještě na lístky. A tak se společnost v čele s Jiřím Kolářem vesele bavila. Doufejme, že se těmito bezelstnými básnickými podvrhy ze lstivé nebásnické doby pobaví i dnešní čtenář.

O autorovi:
Hiršal Josef
(Česká republika, 1920 - 2003)
Josef Hiršal byl český spisovatel a překladatel.
Josef Hiršal pochází z rodiny rolníka. Základní vzdělání získal v Chomuticích, kam se rodina přestěhovala. Po ukončení měšťanky studoval v Jičíně na učitelském ústavu, kde roku 1940 maturoval.
Po studiích byl Josef Hiršal krátce učitelem, pak lesním manipulantem. V roce 1945 se stal redaktorem deníku Svobodné slovo, poté redaktorem nakladatelství Orbis.
V letech 1950-58 byl Josef Hiršal postupně redaktorem v nakladatelstvích Brázda, Naše vojsko a Československý spisovatel.
Josef Hiršal byl členem literární skupiny Ohnice kolem básníka Kamila Bednáře a v jejím stejnojmenném sborníčku také uveřejňoval své básně.
V Laterně magice působil v letech 1959-63 Josef Hiršal jako vedoucí propagace, v revuí Knižní kultura jako zástupce šéfredaktora. Od roku 1966 se úplně zabýval jen spisovatelskou a překladatelskou činností.

Recenze a názory: Portalknihy.cz 2009 (18 kB) *

Ukázky: Předznamenání * ukázky *

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> krásná literatura -> poezie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard