Obalka Svět bez nás
Alan Weisman
Svět bez nás

V tuto chvíli bohužel rozebráno.
Již jen jako:  

Překlad Hana Loupová, vázaná s přebalem, 410 stran, 359 Kč, ISBN 978-80-7363-233-5, EAN 9788072039463, řada Aliter, vydání 1, poprvé vyšlo 23.02.2009.

Myšlenkový experiment, který se stal bestsellerem New York Times a za nejlepší populárně-vědeckou publikaci roku 2007 byl vyhlášen hned dvěma magazíny - Time Magazine a Entertainment Weekly.

Zajímalo by vás, co by se stalo, kdyby ze dne na den z naší zeměkoule zmizeli lidé? Jak dlouho by zůstaly po lidech na naší zemi stopy? Jak rychle by se zhroutila námi vybudovaná infrastruktura? Jak dlouho by bez naší péče vydržely stavby, metro a města? Památky a umění? Co z toho nejdéle, a co by naopak spadlo jako první? Kteří živočichové by z našeho zmizení profitovali, a kteří by naopak zanikli s námi? Předpokládá se např., že by spolu s námi zcela přirozeně vyhynuli švábové, ale ptáci by na tom byli mnohem lépe a vyvinuli by se v mnohé nové druhy. Jak by dopadly farmy, pole, národní parky a zahrady? Nejdelší životnost na zemi bez nás by měly bronzové sochy, umělá hmota a radiové vlny. Zároveň je z některých oblastí na zemi, které člověk poničil, a posléze opustil (např. Černobyl), patrné, že příroda má sebeuzdravující moc.

Na YouTube je k vidění demonstrační animace Dům bez nás a také rozhovor s Alanem Weismanem pro NBC News.

Alan Weisman, cenami ověnčený americký novinář, postavil své hypotézy na expertizách inženýrů, konzervátorů umění, klimatologů, zoologů, biologů, astrofyziků, paleontologů a dalších odborníků a napsal knihu, která zcela jedinečně pohlíží na vliv člověka na životní prostředí.
Vydáno ve spolupráci s nakladatelství Argo.

O autorovi:
Weisman Alan
Alan Weisman (nar. 1947, Minneapolis), americký spisovatel, novinář a pedagog, vystudoval původně literaturu. Až dosud se však profesně věnoval především žurnalistice, ať už jako redaktor a reportér agentury Homelands Production, anebo jako vysokoškolský profesor. Na Arizonské univerzitě v současnosti vede vedle kurzů pro adepty novinářského řemesla také latinoamerické semináře. Etabloval se jako autor textů balancujících na hranici mezi publicistikou a populárně-naučnou literaturou. Příspěvky do časopisů Harper´s, The New York Times Magazine nebo Los Angeles Times Magazine (a samozřejmě mnohých dalších), stejně jako rozhlasové relace a knihy mu vynesly řadu prestižních cen a samotný Svět bez nás (The World Without Us) byl vyhlášen jako nejlepší populárně-vědecká publikace roku 2007 nezávisle na sobě dvěma magazíny: Time Magazine a Entertainment Weekly. Ze starších děl uveďme alespoň An Echo In My Blood (1999) či Gaviotas: A Village to Reinvent the World (1998).

Recenze a názory: HN 24. 2. 2009 (6 kB) * časopis Medical Tribune 14. 4. 2009 (6 kB) * Ekonom 16. 4. 2009 (7 kB) * SME SR 11. 05. 2009 (7 kB) * Zlínský deník 15. 6. 2009 (7 kB) * Jihlavské listy 3. 7. 2009 (6 kB) *

Ukázky: Rozpad domova (7 kB) *

Další tituly autora
Odpočítávání
Odpočítávání. Elektronické vydání
Svět bez nás. Druhé vydání - bazar
Svět bez nás. Druhé vydání
Odpočítávání - bazar

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> přírodní vědy ostatní

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard