Obalka Zamotaný příběh
Lewis Carroll
Zamotaný příběh

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Luboš Pick, váz. s přebalem, 148 stran, grafická úprava Pavel Růt, ilustrace Arthur B. Frost, 245 Kč, ISBN 978-80-7363-245-8, EAN 9788073632458, řada Netopýr, vydání 1, poprvé vyšlo 12.05.2009, 1. dotisk 30.11.2010.
Původní název:
A Tangled Tale

Soubor deseti krátkých humorných povídek vycházel v letech 1880-1885 jako časopisecký seriál. Lewis Carroll skryl do každého příběhu nejméně jeden hlavolam z aritmetiky, algebry či geometrie a jeho tehdejší čtenáři mu posílali více či méně seriózní řešení. Došlé odpovědi Carrollovi posloužily nejen pro výklad daného matematického úkolu, ale také jako příležitost k dalším hříčkám a hrátkám, jež tvoří druhou část knihy. Zamotaný příběh má veškerý šarm a důvtip Carrollových proslulých děl a podle mnohých čtenářů je dokonce nejzdařilejším autorovým pokusem o kombinaci humoru a matematiky.

O autorovi:
Carroll Lewis
Lewis Carroll, vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson, byl anglický spisovatel, matematik, logik, učenec a fotograf. Dodgson přijal pseudonym Lewis Carroll, který je anglickým překladem jeho prvních dvou jmen v latině "Carolus Lodovicus".
Charles Dodgson začal psát už v raném věku povídky a básně, kkteré publikoval v časopisech. Celosvětově je znám zejména díky svým knihám pro děti "Alenka v říši divů" (Alice's Adventures in Wonderland, 1865) a "Alenka za zrcadlem" (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There, 1872), které jsou také vynikající satirou a příkladem slovních hříček. Jeho třetím nejproslulejším dílem po obou Alenkách je alegorická báseň The Hunting of the Snark (Lovení Snárka) (1876). Posledním Carrollovým románem pak byla kniha Sylvie and Bruno (1889).
Lewis Carroll byl synem anglikánského duchovního. V letech 1846 až 1850 navštěvoval školu Rugby School a v roce 1854 absolvoval na Christ Church College Oxford. Carroll pak zde do roku 1881 přednášel matematiku a psal pojednání a učebnice pro studenty. Přestože v roce 1861 dostal souhlas děkana, nikdy nebyl vysvěcen na kněze, částečně proto, že byl postižen koktavostí, která by mu ztěžovala kázání, ale zejména proto, že měl jiné zájmy.
Mezi jeho záliby patřila fotografie a Carroll se postupně stal vynikajícím fotografem, který nejraději fotografoval děti. Alenka, jedna ze tří dcer Henryho George Liddella, děkana Christ Church, se stala předlohou jeho knižní Alenky. V dnešní době je Carroll považován za jednoho z nejlepších viktoriánských fotografů, výrazně ovlivnil moderní umělecké fotografy.
Jako matematik byl Lewis Carroll konzervativní. Byl autorem několika matematických knih, např. "Přehled rovinné algebraické geometrie" z roku 1860. Žádná z jeho knih neměla zásadní význam s výjimkou jeho knihy "Eukleidés a jeho moderní rivalové" z roku 1879, která je zajímavá z historického hlediska. Lewis Carroll se zabýval také logikou, kterou chápal spíše jako hru než jako nástroj pro testování možností. Vytvářel některá nová slova kombinací slov původních.

Recenze a názory: Český rozhlas 1. 6. 2009 (9 kB) * Houser 4. 6. - 10. 6. 2009 (5 kB) * VaseLiteratura.cz 10. 10. 2009 (8 kB) * VTM SCIENCE 2009 (3,6 kB) *

Ukázky: První zádrhel - ŘEŠENÍ (74 kB) *

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová ->
Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard