Obalka Octárna a jiné příběhy
Edward Gorey
Octárna a jiné příběhy

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Jaroslava Kočová, vázaná s přebalem, 190 x 200 mm, 120 stran, ilustrace Edward Gorey, 265 Kč, ISBN 978-80-7363-309-7, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 26.10.2010.
Původní název:
The Vinegar Works and Other Stories

Dílo Edwarda Goreye je vskutku bizarní a vzpírá se zařazení. Na komiks pracuje málo s obrazem, na literaturu zase příliš málo s textem. Podobně kolísají i nálady. Jeho příběhy plné absurdity jsou někdy lehce morbidní, aby vzápětí skočily do úsměvné roviny. Goreyův humor však postrádá radikální ironii, naopak, pod slupkou absurdnosti se skrývá humor dandyovsky blazeovaný - nechybí mu osten, ale ani elegance. Téměř všudypřítomná je nedořečenost - příběhům někdy chybí začátek, scény na sebe navazují dle surrealistických asociací, jejichž význam je často nepochopitelný, vyústění děje také není podmínkou. Díky tomu všemu je Goreyovo dílo velmi bohaté a čtenář musí být neustále ve střehu. Octárna a jiné příběhy je po předchozí Kuriózní lenošce naším druhým výběrem z autorova rozsáhlého díla, které původně vydával v malých nakladatelstvích či samizdatem a které je dnes předmětem obrovského sběratelského zájmu.

O autorovi:
Gorey Edward
Edward Gorey(1925-2000) byl spisovatel, ilustrátor, divadelní scenárista a návrhář kostýmů. Ovlivnil celé generace komiksových autorů a stal se klasikem okrajových žánrů. Přestože byl Američan a nikdy nenavštívil Anglii, působil britským, dá se říct viktoriánským dojmem. Svoji první knihu Rozklížená harfa napsal a nakreslil v roce 1953. Do roku 1999 následovalo sto dalších drobných knížek podobných našemu výběru. Často o sobě prohlašoval, že nemá téměř žádné umělecké vzdělání, ale kvalita ilustrací, básnivé texty a surrealistické střihy svědčí o velké poučenosti autora, který kdyby chtěl, určitě by se mohl stát váženým umělcem. Zdá se, že tuto možnost vědomě zavrhl, snad proto, že kabaret, divadlo a opera mu v poválečných dobách byly bližší než vážná umění. Vyráběl loutky z papírové kaše a hrál s nimi zábavná celovečerní představení. Choval kočky a miloval balet. O jeho osobním životě toho moc nevíme. Nikdy o něm nemluvil a také se nikdy neoženil. V poslední době bylo Goreyovo dílo sebráno a z větší části nově publikováno ve čtyřech základních svazcích (Amphigorey, Amphigorey Too, Amphigorey Also, Amphigorey Again).

Recenze a názory: KULTURA 21.cz 27. 2. 2011 * Xantypa 2011 (277 kB) * Vaše Literatura 2011 * www.citarny.cz 9. 7 . 2014 * www.kultura21.cz 5. září 2014 *

Ukázky: ukázka (1,56 kB) *

Další tituly autora
Kuriózní lenoška a jiné příběhy
Čerstvě deflorovaná dívka a jiné příběhy
Hloupý žert a jiné příběhy

Mohlo by vás zajímat:
Blijící lišky a jiná zvěrstva
Mistr Džošu a broskvový sad

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> komiks

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard