Obalka Poslední polibek
Francis Scott Fitzgerald
Poslední polibek

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Lubomír Dorůžka, Alena Jindrová-Špilarová, vázaná s přebalem, 116 stran, ilustrace Saša Švolíková, 245 Kč, ISBN 978-80-7363-324-0, EAN 9788073633240, řada Netopýr, vydání 1, poprvé vyšlo 07.12.2010.

Tyto povídky nebyly do výboru vybrány náhodně. Všechny tři totiž spojuje Žena - femme fatale. Píšeme záměrně Žena, neboť to je opravdu ona krásná, osudová a vždy nějakým způsobem nedosažitelná. Ať už to je Karolína, rusovlasá kouzelnice, stále se objevující a mizející jako kometa, nebo mladá herečka Pamela z Posledního polibku, která má tolik ráda, když ji na dobrou noc někdo políbí, a samozřejmě oslnivě krásná, blízká i vzdálená, jako kočka na klíně předoucí Jonquil z povídky To nejrozumnější. Za každou z těchto osudových žen můžeme tušit Zeldu Fitzgeraldovou. Stejně silným leitmotivem je zde však i téma lásky k přeludu a hlavně lásky nenaplněné. Neboť ať už se hrdina snaží sebevíc, nebo si zpětně uvědomí, že se měl více snažit (nebo možná méně), nedojde jeho láska k Ženě naplnění. Třetím velmi silným motivem, který se všemi třemi povídkami (a vlastně i Fitzgeraldovým životem samým) vine jako červená nit je to, že nemůžeme napravit to, co jsme buď udělali v minulosti špatně nebo v horším případě neudělali vůbec. Život totiž neodpouští, nedává druhou šanci, anebo jak poznamenává Fitzgerald ve skice k nedokončenému románu Poslední magnát: "V amerických životech není druhé jednání".

O autorovi:
Fitzgerald Francis Scott Key
Francis Scott Key Fitzgerald (1896-1940) byl americký romanopisec, povídkář a scenárista poloviny 20. století. Je nazýván autorem jazzového věku a byl představitelem poválečné "ztracené generace", marně hledající své štěstí v hmotném rozkvětu Ameriky.

Ukázky: Poslední polibek (60,2 kB) * obálka k tisku (703 kB) *

Další tituly autora
Velký Gatsby
Velký Gatsby. 2. vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová ->
Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard