Obalka To byl Kafka
Johannes Urzidil
To byl Kafka

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Jana Zoubková, vázaná s přebalem, 192 stran, vlastní kresby Franze Kafky, 198 Kč, ISBN 978-80-7363-311-0, ISBN koeditora 978-80-86643-38-0, EAN 9788073633110, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 14.12.2010.
Vydáno ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová - Máj

Johannes Urzidil nás přivádí do Prahy dvacátých let a názorně líčí nabitou tvůrčí atmosféru, v níž se pohybovali tehdejší velikáni literatury a výtvarného umění, k nimž patřil i on sám. Vykresluje portréty osobností, například smrtelně nemocného básníka Karla Branda nebo Kafkova učitele hebrejštiny Friedricha Thiebergera, jehož sestra Gertrude byla Urzidilovou manželkou. Už tady se ukazuje Urzidilovo těsné propojení s Franzem Kafkou a s prostředím, které ho ovlivňovalo, což mu dovoluje vykládat Kafkovo dílo z perspektivy důvěrného přítele. Například v eseji Edison a Kafka osvětluje Kafkův vztah k Americe a jeho promítnutí do prózy Nezvěstný. V eseji Golemovská mystika nám umožňuje nahlédnout do "tajuplné atmosféry", v níž Kafka vyrůstal a jež formovala jeho dílo. Urzidilova skromnost nemůže zakrýt skutečnost, že byl člověkem pronikavé mysli a originálního ducha. Proto velmi záhy rozeznal velký význam Franze Kafky a byl velmi rád, že mohl sdílet činorodou duchovní atmosféru Prahy oné doby, k níž nemalým dílem sám přispíval. Soubor esejů předkládaných v této knize nabízí mnohé duchovní podněty a řadu pozoruhodných výroků.

O autorovi:
Urzidil Johannes
Johannes Urzidil (1896-1970), pražský německy píšící spisovatel, esejista, umělecký historik a novinář. Po německém gymnáziu (abs. 1914) studoval na pražské univerzitě germanistiku, slavistiku a dějiny umění (1919), ve dvacátých letech působil jako tiskový atašé německého vyslanectví v Praze. Hovořil plynně česky i německy, přátelil se s významnými umělci české i německé národnosti (tzv. Pražský kruh). V roce 1939 z Československa odešel, 1941 zakotvil v USA, kde pracoval jako žurnalista a překladatel, hlasatel německého vysílání Hlasu Ameriky, posléze se cele věnoval literatuře. Jeho dílo se stalo známé a oceňované zejména v Evropě. Získal např. Velkou rakouskou státní cenu za literaturu. Těžiště jeho prací jsou povídky, zvláště s tématem Prahy, Šumavy a exilu. Nejznámější díla a české výbory: Goethe in Böhmen (Goethe v Čechách), Ztracená milenka, Pražský triptych, Da geht Kafka (Tudy kráčel Kafka), Život s českými malíři, Hry a slzy, Kde údolí končí, Jdu starým lese ad.

Recenze a názory: ukázka (546 kB) * www.portalknihy.cz (9,07 kB) * iDNES.cz 22. ledna 2011 * Český rozhlas - Mozaika 24. 2. 2011 * A2 2. 3. 2011 (15 kB) * Knižní novinky 7. 3. 2011 (6,84 kB) *

Ukázky: ukázka (546 kB) *

Další tituly autora
O české a německé kultuře
O české a německé kultuře, 2. VYDÁNÍ

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> eseje a cestopisy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard