Obalka Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo
Frank Wilczek
Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo
O hmotnosti, éteru a sjednocování sil


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Jan Fischer, vázaná s přebalem, 130 x 200, 304 stran, barevná příloha, 350 Kč, ISBN 978-80-7363-395-0, EAN 9788074321467, řada Aliter, vydání 1, poprvé vyšlo 24.11.2011.
Původní název:
The Lightness of Being: Mass, Ether, and the Unification of Forces

V posledním čtvrtstoletí se naše chápání nejhlubší reality přírody radikálně změnilo. Jsme teď až svůdně blízko dlouho očekávanému průlomu - velkému sjednocení fundamentálních sil přírody. Vůdčí roli ve formulaci nově objevených zákonů a přístupů sehrál renomovaný fyzik a nositel Nobelovy ceny Frank Wilczek. Pro širší veřejnost je představuje ve své knize, v níž po připomenutí starších představ o hmotě a prostoru vysvětluje pozoruhodný objev, objev, který nazývá "lehkostí bytí": že hmota je vybudována z téměř nevažitelných součástí a nejzazším zdrojem hmotnosti je čirá energie. Ale ukazuje nám i to, že prostor není pouhé prázdné a pasivní úložiště hmoty, ale dynamické "Tkanivo" - jakýsi moderní éter. Tkanivo fundamentálnější než jakákoli "fundamentální" částice, Tkanivo, jehož spontánní aktivita částice tvoří i ničí. Toto nové chápání hmotnosti a "prázdného prostoru" vysvětluje záhadnou slabost gravitace a poskytuje jasný obraz o úspěšném sjednocení všech sil přírody. Lehkost bytí aneb Bytí jako světlo, kniha přístupná, okouzlující i troufalá, předvádí vesmír, v němž hmota je bzukot podivné hudby, hmotnost nic neváží a prázdný prostor je mnohovrstevný, mnohobarevný supravodič. Poskytuje velkolepý nový pohled na náš fantastický vesmír a předvídá nový zlatý věk fundamentální fyziky.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo a Paseka.

O autorovi:
Wilczek Frank
Frank Wilczek (1951) získal v roce 2004 spolu s Davidem Grossem a Davidem Politzerem Nobelovu cenu za objev asymptotické volnosti interakce kvarků a gluonů (neboli volnosti proměnlivé podle vzdálenosti) v rámci kvantové termodynamiky. Přednáší na Massachusetts Institute of Technology, působil rovněž na Princetonské a Kalifornské univerzitě.

Recenze a názory: A2 15. 2. 2012 (6,27 kB) *

Ukázky: obsah (456 kB) * K názvu knihy (440 kB) * Dostat se k tomu (513 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Nové teorie všeho
Před velkým třeskem
Stručná historie času
Velkolepý plán

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> fyzika a astronomie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard