Obalka Teorie a praxe nedemokratických režimů. Druhé, přepracované a rozšířené vydání
Stanislav Balík, Michal Kubát
Teorie a praxe nedemokratických režimů. Druhé, přepracované a rozšířené vydání

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 140 x 205 mm, 216 stran, 265 Kč, ISBN 978-80-7363-266-3, řada Bod, vydání 2, poprvé vyšlo 25.06.2012.

Téma nedemokratických režimů není v politické vědě ničím novým. Již téměř celé jedno století představuje jednu z disciplín, jimž je věnováno značné intelektuální úsilí. Důvod je nasnadě - po celé 20. století a také v současnosti nedemokratické režimy nejrůznějších typů převažovaly a převažují nad režimy demokratickými. Demokracie tak představuje spíše zvláštnost a převážná část světového obyvatelstva žije v režimech, jež se skutečné demokracii více či méně vzdalují. Kniha Teorie a praxe nedemokratických režimů souhrnně zprostředkovává výsledky politologického výzkumu moderních nedemokratických režimů. Autoři se zabývají jak politickou teorií všech hlavních typů nedemokratických režimů, tak i jejich praktickým fungováním, které ilustrují na několika konkrétních ukázkách nedemokracií z různých koutů světa 20. století a současnosti (nacistické Německo, sovětské Rusko, Maova Čína, Pol Potova Kambodža, frankistické Španělsko, Salazarovo Portugalsko, Kaddáfího Libye či kádárovské Maďarsko a lidové Polsko).

O autorech:
Balík Stanislav
Stanislav Balík (*1978) je profesorem politologie a děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Věnuje se především dějinám moderní české politiky a lokální politice. Je autorem nebo spoluautorem dvou desítek knih, naposledy Český antiklerikalismus (2015), Katolická církev v Československu 1945-1989 (2007), Komunální politika (2009), Postkomunistické nedemokratické režimy (2007). Některé byly publikovány i v Německu, Rakousku a Polsku.
Kubát Michal

Doc. PhDr. Michal Kubát, PhD. (*1975), politolog. Proděkan pro vědu a výzkum na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, vedoucí Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK. Odborně se zaměřuje na komparativní politologii. Autor mnoha odborných časopiseckých studií a několika monografií - mj. Politická opozice v teorii a středoevropské praxi (2010), Vývoj a proměny státního zřízení Polska ve 20. století (2006), Demokracie v Polsku (2005), Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů (se S. Balíkem, 2004), Postkomunismus a demokracie. Politika ve středovýchodní Evropě (2003).

Ukázky: obálka k tisku (539 kB) * obsah (420 kB) * úvod (436 kB) * 1. Problémy s pojmoslovím (453 kB) *

Další tituly autora
Postkomunismus a demokracie.
Teorie a praxe totalitních a autoritativních režimů
Vývoj a proměny státního zřízení Polska ve 20. století
Politická opozice v teorii a středoevropské praxi (vybrané otázky)
Od Palackého k Babišovi
Od Palackého k Babišovi. Elektronické vydání
Od Palackého k Babišovi - bazar

Mohlo by vás zajímat:
Dějiny Ruska v datech
Malé dějiny československé (1867-1939)
Státní převrat

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard