Obalka Chyby se staly
Carol Tavrisová a Elliot Aronson
Chyby se staly
(ale ne mou vinou)


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Václav Viták, vázaná s přebalem, 140 X 210, 288 stran, 350 Kč, ISBN 978-80-7363-366-0, EAN 9788073633660, řada Zlom, vydání 1, poprvé vyšlo 09.05.2012.
Původní název:
Mistakes Were Made (but not by me)

Proč se lidé tak vehementně vyhýbají odpovědnosti, když se věci začnou brát špatným směrem? Proč před námi neustále defilují zástupy politiků, kteří za žádných okolností nechtějí připustit své chyby a donekonečna se vykrucují? Odpověď na to, proč jsme schopni odhalit pokrytectví u ostatních, nikoli však u sebe, přináší tato kniha. Carol Tavrisová a Elliot Aronson, dva světově proslulí sociální psychologové, tento problém dlouho studovali a na příkladech psychologických experimentů i reálného života nám nabízejí vysvětlení mechanismu sebeospravedlňování. Kde se rodí, jak funguje a jaké škody může způsobit. Po přečtení knihy mimo jiné pochopíme, proč nemáme rádi lidi, kterým jsme ublížili, proč jsou partnerské krize často obtížně řešitelné, proč policie a soudy tak často odmítají propuštění nevinně odsouzených - všichni, kteří se dopustili chyb, by museli uznat, že chybovali právě oni. Dobrá zpráva na konec - jsme-li si mechanismu sebeospravedlňování vědomi, dokážeme se mu snadněji vyhnout.

O autorech:
Tavrisová Carol
Carol Tavrisová je sociální psycholožka, která přednáší tento obor na univerzitě a rozsáhle publikuje. Napsala stovky článků do odborných časopisů i novin, psala například pro The New York Times Book Review, Los Angeles Times nebo Scientific American. Je autorkou několika knih, které měly zásadní význam pro obor psychologie. Sem patří především Anger: The Misunderstood Emotion (Hněv: Nepochopená emoce), nebo The Mismeasure of Woman: Why Women Are Not the Better Sex, the Inferior Sex or the Opposite Sex (Nepochopení ženy: Proč ženy nejsou lepší, horší ani opačné pohlaví).
Aronson Elliot
Elliot Aronson patří k nejvýznamnějším světovým expertům v oboru sociální psychologie a byl mnohokrát oceněn za svou vědeckou, pedagogickou a publikační činnost. Aronson přednášel sociální psychologii na Harvardu, Minnesotské univerzitě, Texaské univerzitě i na Kalifornské univerzitě. Je například autorem knihy The Social Animal (Společenské zvíře), která byla přeložena do šestnácti jazyků.

Recenze a názory: VašeLiteratura.cz 6. srpna 2012 * FINMAG 27. 9. 2012 * Lidové noviny ORIENTACE 26. 1. 2013 (257 kB) * iLiteratura 4. 2. 2013 *

Ukázky: obsah (79 kB) * úvod (143 kB) * Kognitivní disonance: hnací motor sebeospravedlňování (168 kB) * obálka k tisku (267 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Bod zlomu
Jak se rozhodujeme
Mžik
Právo (n)a předsudek

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> psychologie a sociologie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard