Obalka O malebnu
Karel Stibral
O malebnu
Estetika přírody mezi zahradou a divočinou


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, barevná příloha, 248 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-464-3, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 28.12.2012.

Slovo malebný (malebno) je i dnes často užíváno v rámci běžného jazyka a setkáváme se s ním především při estetickém oceňování krajiny. Kdysi bylo malebno přímo jednou z estetických kategorií, pojmem, o kterém se publikovaly práce a o kterém se vedla vášnivá polemika. A existovala i celá řada cestovatelů či výletníků, kteří vyráželi na cesty, aby ho hledali, ba dokonce aby ho "lovili". V této knize ale nepůjde ani tak o analyzování změn významu malebna v jazyce, jako spíše o využití diskuse nad tímto pojmem ke zkoumání proměn našich preferencí vůči přírodě a též zkoumání vztahu naší zkušenosti s vizuálním uměním při pohledu na krajinu. Kniha se pokusí po úvodních kapitolách o estetickém oceňování přírody v 18. století představit především chápání pojmu malebna v dílech jeho britských teoretiků. Kromě přesahů do výše jmenovaných "praktických" oblastí se v posledních kapitolách pokusí o výhled na jeho další chápání v průběhu 19. a 20. století s důrazem na středoevropskou oblast.

O autorovi:
Stibral Karel
Doc. Karel Stibral, Ph.D. (* 1971, Havlíčkův Brod), je estetik a kulturní historik, který se zabývá vzájemnými vztahy kultury a přírody, vztahem výtvarného umění a vědy v 19.-20. století, dějinami ochrany přírody a turistiky. Studoval estetiku a dějiny umění na FF UK v Praze a na Institutu filosofie FF JU v Krakově, doktorské studium absolvoval na Katedře dějin a filosofie přírodních věd PřF UK. V letech 2013-2016 byl ředitelem Ústavu estetiky a dějin umění FF JU v Českých Budějovicích, nyní je vedoucím Katedry environmentálních studií FSS MU v Brně. Je mj. autorem publikací Proč je příroda krásná? (Dokořán, 2005) Darwin a estetika (P. Mervart, 2006), Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu (Dokořán, 2010, s O. Dadejíkem a V. Zuskou), John Ruskin a příroda (Dokořán, 2011, společně s Bohuslavem Binkou a Naďou Johanisovou), O malebnu. Estetika přírody mezi zahradou a divočinou ( (Dokořán, 2011), Estetika přírody. K historii estetického ocenění krajiny (P. Mervart, 2019).

Ukázky: obsah (433 kB) * úvod (447 kB) * Proměny postoje k přírodě v 17. a 18. století (2 MB) * obálka k tisku *

Další tituly autora
Proč je příroda krásná?
Vražděný volá: Ježíš Maria!
Krása, krajina, příroda I.
Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu
John Ruskin a příroda
Zahrada. Přirozenost a umělost
Zahrada. Přirozenost a umělost. Elektronické vydání
The Art Theory, Aesthetics and Art Criticism of Miroslav Tyrš
Sokol mezi obrazy

Mohlo by vás zajímat:
Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu
John Ruskin a příroda
Proč je příroda krásná?

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> společenské vědy ostatní
naučná -> příroda a krajina

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard