Obalka Homo adaptabilis
Miroslav Kutílek, Renata Landgráfová a Hana Navrátilová
Homo adaptabilis
Lidé jsou přizpůsobiví


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 140 x 205, 160 stran, 225 Kč, ISBN 978-80-7363-563-3, EAN 9788073635633, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 08.10.2013.

Schopnost přizpůsobovat se okolnímu prostředí patří k významným znakům všech živých organismů. Autory knihy zaujalo, jak výrazně se adaptabilita rozvíjela jednak při vývoji předchůdců lidí, jednak při vývoji našich jednotlivých civilizací, tedy obecně v historii Homo sapiens. Lidská schopnost adaptovat se na změny prostředí se proměňovala od prvotního pouhého pasivního přizpůsobování se přes zvýšený podíl aktivity u druhů Homo až k tvůrčí adaptabilitě, kterou nalézáme u Homo sapiens. Značná pozornost je věnována zásadní revoluci v dějinách lidstva, tedy vzniku a rozvoji zemědělství, a jejím důsledkům, které vedly k nové strukturalizaci lidské společnosti. Tvůrčí adaptabilita je pak podrobně popsána na příkladu rozvoje egyptské kultury. Autoři však nezastírají možné negativní stránky civilizačního rozvoje a poskytují nové pohledy na překonávání těchto potíží a na zrod a vývoj věd.

O autorech:
Landgráfová Renata
Renata Landgráfová vystudovala Egyptologii a Lingvistiku-fonetiku na FF UK v Praze. Absolvovala studijní a pracovní pobyty na univerzitách v Pensylvánii, Káhiře, Basileji a Berlíně. Specializuje se na staroegyptský jazyk a démotštinu. V rámci výzkumů Českého egyptologického ústavu v Abúsíru zpracovává démotické a raně hieratické texty z šachtových hrobek a podílí se na analýze rozsáhlých hieroglyfických textů v pohřební komoře kněze Iufaa. Spolupracuje na projektu Thesaurus Linguae Aegyptiae Braniborské akademie věd v Berlíně.
Kutílek Miroslav
Profesor Ing. Miroslav Kutílek, DrSc. (* 1927) vystudoval obor vodního hospodářství na ČVUT v Praze. Stal se mezinárodně uznávaným odborníkem pro řešení problémů spojených s prouděním vody v půdě.
V posledních patnácti letech se věnuje problémům spojeným s globálním oteplováním, na toto téma napsal několik vědeckých studií a v nakladatelství Dokořán vydal knihy "Racionálně o globálním oteplování" (2008), "Půda planety Země" (2012), "Homo adaptabilis" (2013 ). V roce 2010 získal od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.
Navrátilová Hana
Hana Navrátilová je egyptoložka a historička, vystudovala FF UK v Praze, část studia absolvovala na univerzitách v Pise a ve Vídni. Pracovala v Českém egyptologickém ústavu, poté v Griffith Institute, University of Oxford, nyní je členkou expedice Metropolitního muzea v New Yorku. Je autorkou mj. knih: Egypt v české kultuře přelomu 19. a 20. století (2001), The Visitors' Graffiti of Dynasties XVIII and XIX in Abusir and Northern Saqqara (2007). Připravuje vydání návštěvnických nápisů z pyramidového komplexu Senwosreta III a spolupracuje s R. Landgráfovou na projektu týkajícím se egyptských biografických nápisů.

Ukázky: prolog (660 kB) * obsah (646 kB) * obálka k tisku (222 kB) *

Další tituly autora
Racionálně o globálním oteplování
Půda planety Země

Mohlo by vás zajímat:
Orientálcova vzpoura

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> přírodní vědy ostatní
naučná -> ekologie
naučná -> příroda a krajina

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard