Obalka Tygramatika
Dan Faltýnek a Vít Gvoždiak (eds.)
Tygramatika
Soubor studií věnovaných prof. Janu Kořenskému k 75. narozeninám


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná, 140 x 205, 312 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-544-2, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 16.09.2013.

Kniha si klade za cíl reflektovat v reprezentativní šíři práci Jana Kořenského a představit současnou tematiku věd o jazyce v rozsahu, jaký je Janu Kořenskému vlastní. Patnáct statí rozvíjí témata, která ve svých textech Kořenský dlouhodobě rozpracovával, a vytvářejí tak osobitý kontext rozmanitého jazykového materiálu a nejrůznějších nástrojů k jeho poznání. Texty významných vědeckých osobností z oblasti věd o jazyce a žáků Jana Kořenského reflektují základní lingvistické koncepty, různá pojímání jazyka a komunikace, reagují na konkrétní aspekty gramatických popisů, ale z lingvistického úhlu pohledu také na přírodovědný výzkum, pokoušejí se nahlédnout jazyky v kontaktu a utvořit celistvý model jejich interakce. V neposlední řadě se tyto texty zabývají také problematikou sémiotické analýzy komunikátů, které i přes svou situační ukotvenost a neurčitost mohou v široké míře vypovídat o obraze postojů subjektu ke světu, který ho obklopuje. Přirovnáme-li jazyk k divoké šelmě, pak všechny příspěvky v této knize naznačují, že myšlení o jazyce je vědou, která by chtěla chovat tygry v zajetí, pokud by se dali.

O autorech:
Faltýnek Dan
Dan Faltýnek (* 1980) působí na Katedře obecné lingvistiky FF UP v Olomouci. Zabývá se lingvistickou metodologií, biosémiotikou a teorií gramatiky. V těchto oblastech publikoval řadu odborných článků, monograficky se jim věnoval v knize Sémiotické primitivy v konstrukci gramatik - testování gramatických popisů jazyka a DNA (2012) a autorsky přispěl do publikace Jazyková metafora živého (2010).
Gvoždiak Vít
Vít Gvoždiak (* 1983) působí na Katedře obecné lingvistiky FF UP v Olomouci a také jako předseda Sémiotické skupiny ČSKI. Zabývá se teoretickými otázkami sémiotiky, zejména koherencí sémiotických popisů a evaluací jejích pojmů a koncepcí. Na tato témata publikoval několik článků a věnoval se jim v knize Jakobsonova sémiotická teorie (2012).

Ukázky: obsah (539 kB) * úvod (547 kB) * obálka k tisku (101 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Jazyk matematiky
Mytologie, 2. vydání
Vrabec v hrsti aneb Klišé v literatuře
Zahrada ochočených slov

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> společenské vědy ostatní
odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard