Obalka Izrael už se nevznáší
Paweł Smoleński
Izrael už se nevznáší

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Lucie Zakopalová a Michaela Benešová, vázaná s přebalem, 140 x 205, 288 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-541-1, EAN 9788073635411, řada Polské reportáže, vydání 1, poprvé vyšlo 19.11.2013, 1. dotisk 21.06.2016.
Původní název:
Izrael już nie frunie

Ve více než dvaceti reportážích nás Paweł Smoleński provádí po uličkách izraelských měst, kibucech, plážích, hospodách nebo svatyních. Všude tam, kde je to možné, po salónech i bazarech, hovoří s lidmi a poslouchá jejich příběhy. Izrael je snad více než kterýkoliv jiný stát tvořen sny, strachem a nadějí. Smoleński svým vyprávěním proniká pod povrch dnešní židovské "země zaslíbené". Píše o zvláštní atmosféře Jeruzaléma a jeho "syndromu", o obyvatelích kibucu, rabínech a chasidech, moderní tváři země, cituje z málo známé reportáže Amose Oze. Reportáže jsou spojeny zejména s bouřlivým obdobím likvidace osad v pásmu Gazy v roce 2005, na tomto pozadí ovšem Smoleński představuje stále platné paradoxy a traumata dnešního Izraele a jeho nejistou budoucnost. Paweł Smoleński, reportér a novinář deníku Gazeta Wyborcza, získal za knihu Izrael už se nevznáší prestižní Cenu Beaty Pawlak.
Vydáno ve spolupráci s nakladatelstvím Jaroslava Jiskrová - Máj.

Kniha vychází s podporou Polského institutu v Praze.

O autorovi:
Smoleński Paweł
PAWEŁ SMOLEŃSKI (1959-2023) je polský novinář a reportér, publikoval v samizdatu a v exilovém časopise Kultura vycházejícím v Paříži. Bydlí ve Varšavě, ale cestuje po celém světě. Od roku 1989 působí jako reportér v deníku Gazeta Wyborcza. Je autorem několika reportážních knih: Pochówek dla rezuna (Pohřeb banderovce, 2001) o komplikovaných polsko-ukrajinských vztazích, za niž dostal Cenu polsko-ukrajinského smíření, Bedzies wisioł za cosik. Godki podhalańskie (Budeš viseť za lémec. Podhalanské rozprávky, 2010), která představuje svébytný hold tvrdým horalům z Tater, partyzánům, pašerákům a horolezcům, nebo Izrael już nie frunie (Izrael už se nevznáší, 2006, česky 2013) o Izraeli snů i skutečnosti, oceněné prestižní reportérskou Cenou Beaty Pawlak. K tématu izraelsko-palestinského konfliktu a životu místních obyvatel se vrátil ještě několikrát, naposledy v knize z palestinského prostředí Oczy zasypane piaskiem (Oči zasypané pískem, 2014). První výročí Euromajdanu připomněl knižním rozhovorem se spisovatelem Jurijem Andruchovyčem Szcze ne wmerła i nie umrze (Ještě nezhynula a nezhyne, 2014). Kniha Irak. Piekło w raju vyšla v roce 2004 a získala významnou mezinárodní novinářskou Cenu Kurta Schorka.

Recenze a názory: iLiteratura 2. 1. 2014 * www.denikknihy.cz 2014 * www.knihovnalitomerice.cz 2014 * časopis Host 2014 * katolik.cz 2015 *

Ukázky: ukázky z knihy (445 kB) * obálka k tisku (256 kB) *

Další tituly autora
Irák
Irák. Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Gottland
Guláš z turula
Pánbůh zaplať

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> próza
naučná -> historie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard