Obalka Periodické příběhy
Hugh Aldersey-Williams
Periodické příběhy
Zvláštní životy prvků


V tuto chvíli bohužel rozebráno.
Již jen jako:  

Překlad Stanislav Pavlíček, vázaná s přebalem, 304 stran, 448 Kč, ISBN 978-80-7363-699-9, ISBN koeditora 978-80-257-1935-0, EAN 9788073636999, řada zip, vydání 1, poprvé vyšlo 25.10.2016.
Původní název:
Periodic Tales. The Curious Lives of the Elements

Chemické prvky tvoří všechno ve vesmíru, včetně vás. Lze je uspořádat do krátké a přehledné periodické tabulky, přesto však všechny mají svou osobnost, vlastnosti, silné a slabé stránky. O tom všem pojednává kniha Periodické příběhy, která se však od běžných populárně-naučných knih v jedné zásadní věci liší: nezabývá se jen prvky samotnými, případně historií jejich objevu a využití, ale plasticky ukazuje jejich osudy v lidské společnosti a kultuře. Nedozvíte se jen, kdo a kdy objevil chrom a k čemu se dá použít, ale i to, jak se pod jeho vlivem proměňoval americký automobilový průmysl a jak změnil vnímání sexuality v moderní společnosti. Rovněž se dočtete, že proslulé pařížské "zinkové bary" ze zinku nejspíše vůbec nebyly, proč je platina dražší než zlato, ačkoli je jí na světě mnohem víc, nebo se naučíte po alchymistickém způsobu uvařit z moči fosfor. Zjistíte také, proč jsou dva chemické prvky pojmenovány po zcela neznámých lidech, zatímco na skutečné velikány chemie se nedostalo, i to, proč vlastně zemřel Napoleon a kdo objevil vůbec nejvíce prvků. Kniha Periodické příběhy odhaluje udivující tajemství a líčí barvitou minulost chemických prvků v lidské kultuře. Má podobu úžasné a objevné cesty, která ukazuje, že příběhy prvků jsou i našimi příběhy a jejich životy jsou trvale a neoddělitelně spjaty s těmi našimi.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorovi:
Williams Hugh Aldersey
Hugh Aldersey-Williams (* 1959) vystudoval přírodní vědy v Cambridgi, kromě chemie se však vždy živě zajímal i o kulturní historii, výtvarné umění a design. Stejně jako několik jeho předchozích knih se Periodické příběhy pohybují na pomezí těchto oborů. Napsal řadu knih o přírodních vědách, designu a architektuře (například British Design, Anatomies o lidském těle v kultuře či nejnovější Tide o přílivu), byl kurátorem četných výstav v předních světových galeriích. Žije v Norfolku se svou manželkou a synem.

Recenze a názory: iLiteratura 3. 2. 2017 *

Ukázky: obálka k tisku (104 kB) * Obarvit se na platinovo (1,85 MB) * Okrová skvrna (537 kB) *

Další tituly autora
Periodické příběhy. Elektronické vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> přírodní vědy ostatní

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard