Obalka Proč platí E=mc2
Brian Cox a Jeff Forshaw
Proč platí E=mc2
... a proč by nás to mělo zajímat


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Martin Žofka, vázaná s přebalem, 232 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7363-528-2, řada Aliter, vydání 1, poprvé vyšlo 23.04.2013.
Původní název:
Why Does E=mc2? (and Why Should We Care?)

Všichni tuto rovnici někdy viděli. Všichni znají i jejího autora. Málokdo však ví, co znamená. A ještě méně lidí chápe, jak k ní od základních fyzikálních principů dojít. Cílem této knihy je rozšířit právě tuto poslední skupinu. Text nás provází od základů klasické mechaniky a intuitivních fyzikálních a geometrických pojmů, přes teorii elektromagnetického pole, speciální a obecnou relativitu, až po standardní model částicové fyziky. Abychom pochopili obsah ústřední rovnice, musíme totiž porozumět významu jednotlivých výrazů, které v ní vystupují. Musíme vědět, co je energie, co je hmotnost a kde se bere a proč je c zrovna rychlostí světla. To vše nám kniha přístupnou formou přiblíží, současně se však autoři nezaleknou ani matematických rovnic. Zároveň ukazují čtenářům, jak se fyzikové dívají na svět. Z celé knihy je cítit radost a potěšení, které autoři zažívají při uvažování o tom, jak vlastně svět ve skutečnosti funguje; poznat je i to, že jde o zkušené vysokoškolské pedagogy, aktivní vědce a mimořádně úspěšné popularizátory v tomto oboru.
Vychází také spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorech:
Cox Brian
Brian Edward Cox je britský částicový fyzik, profesor na univerzitě v Manchesteru a člen Královské vědecké společnosti. Kromě výuky a vědecké práce na univerzitě je zapojen i do výzkumů na Velkém hadronovému urychlovači (LHC) v ženevském středisku CERN, kde se nedávno zřejmě podařilo detekovat Higgsův boson. Mimořádně úspěšně se však věnuje i popularizaci vědy a je jednou z hvězd populárně naučných pořadů BBC.


Forshaw Jeff
Jeff Forshaw je profesorem teoretické fyziky na univerzitě v Manchesteru, specializuje se zejména na fyziku elementárních částic, kvantovou fyziku a teorii relativity. Kromě více než stovky odborných prací a učebnic pravidelně přispívá populárně naučnými články do mnoha novin a časopisů a spolupracuje s redakcí populárně naučných pořadů BBC.

Ukázky: Rychlost světla (147 kB) * obsah (117 kB) * Předmluva (107 kB) * obálka k tisku (114 kB) *

Další tituly autora
Kvantový vesmír

Mohlo by vás zajímat:
Cestování časem v Einsteinově vesmíru.
Částicová fyzika
E=mc2

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> fyzika a astronomie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Nejnovější recenze na knihu Ambasadoři bohémy najdete na www.iliteratura.cz 28/3/24 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard