Nakladatelství Dokořán  NOVÝ EDIČNÍ PLÁN 2024 on-line, listovací i v pdf zde:
POZVÁNKA: Srdečně zveme na křest knihy 18.4. Ambasadoři bohémy a následnou debatu o dilematech kulturní diplomacie. Diskuse se uskuteční ve čtvrtek 18. 4. od 17:00 v Ústavu mezinárodních vztahů. Podrobnější informace zde.
Obalka Kvantový vesmír
Brian Cox a Jeff Forshaw
Kvantový vesmír
Vše, co se stát může, se také stane


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Martin Žofka, vázaná s přebalem, 135 x 205, 288 stran, 348 Kč, ISBN 978-80-7363-529-9, ISBN koeditora 978-80-257-1167-5, EAN 9788073635299, řada Aliter, vydání 1, poprvé vyšlo 27.05.2014.
Původní název:
The Quantum Universe: Everything that can happen does happen)

Autoři knihy Proč platí E = mc2 přicházejí s exkurzí do další oblasti moderní fyziky - do fyziky kvantové. Text postupuje historicky a připomíná nejprve klasické Newtonovy zákony. Potom se už dostáváme k radioaktivitě a otázce, co to vlastně je částice. Autoři kladou důraz na dvouštěrbinový experiment a zavedení pojmu vlnění. Komplexní vlnovou funkci a sčítání vln vysvětlují pomocí analogie s ručičkovými hodinkami nacházejícími se v každém bodě prostoru. Dostáváme tak mimo jiné i slavný Heisenbergův princip neurčitosti. Díky Pauliho vylučovacímu principu zase pochopíme stavbu atomů a princip polovodičů a tedy i tranzistory jako základ dnešních počítačů. V závěru knihy se podíváme na standardní model částicové fyziky a skončíme Higgsovým bosonem a původem hmotnosti částic. Jako krásný příklad aplikace kvantové teorie a speciální relativity se v poslední kapitole dozvíme, co se děje, když umírá hvězda a co po ní zůstane.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorech:
Forshaw Jeff
Jeff Forshaw je profesorem teoretické fyziky na univerzitě v Manchesteru, specializuje se zejména na fyziku elementárních částic, kvantovou fyziku a teorii relativity. Kromě více než stovky odborných prací a učebnic pravidelně přispívá populárně naučnými články do mnoha novin a časopisů a spolupracuje s redakcí populárně naučných pořadů BBC.
Cox Brian
Brian Edward Cox je britský částicový fyzik, profesor na univerzitě v Manchesteru a člen Královské vědecké společnosti. Kromě výuky a vědecké práce na univerzitě je zapojen i do výzkumů na Velkém hadronovému urychlovači (LHC) v ženevském středisku CERN, kde se nedávno zřejmě podařilo detekovat Higgsův boson. Mimořádně úspěšně se však věnuje i popularizaci vědy a je jednou z hvězd populárně naučných pořadů BBC.



Recenze a názory: STUDENTPOINT.CZ 24. 7. 2014 *

Ukázky: Moderní svět (208 kB) * Děje se něco podivného (76 kB) * obsah (65 kB) * obálka k tisku (154 kB) *

Další tituly autora
Proč platí E=mc2

Mohlo by vás zajímat:
Cykly času
Částice na konci vesmíru
Paralelní světy

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> fyzika a astronomie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Pozvánka na křest knihy Ambasadoři bohémy a následnou debatu. více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard