Obalka Proč se klepou řízky
Vladimír Mikeš
Proč se klepou řízky
Chemie v kuchyni


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 130 x 200 mm, 200 stran, 13 ilustrací Václava Johanuse, 225 Kč, ISBN 978-80-7363-143-7, EAN 9788073631437, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 02.09.2008, 1. dotisk 08.03.2011.

Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, ale zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí - od jejich chemického složení, přes to, proč se řízky mají naklepat, až po to proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným "éčka"), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost. Součástí knihy je kompletní seznam těchto aditiv řazený podle jejich kódů s popisem původu a technologické funkce.

O autorovi:
Mikeš Vladimír
prof. RNDr. Vladimír Mikeš, CSc. (1950-2007) působil jako odborný asistent a poté vedoucí Katedry biochemie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Zabýval se studiem strukturně-funkčních vztahů a metabolických projevů biomolekul. Je autorem a spoluautorem řady odborných prací a článků, v nichž se převážně zabýval interakcí rostlin s patogeny. Kniha Proč se klepou řízky s podtitulem Chemie v kuchyni je jeho jedinou populárně naučnou publikací, v níž spojil své profesní znalosti se soukromou zálibou v kulinárním umění. Zároveň zúročil své bohaté zkušenosti z přednášek, při kterých studentům často vysvětloval i velmi složité chemické jevy přístupným a názorným jazykem, nepostrádajícím smysl pro humor.

Recenze a názory: časopis VTM Science 2008 (3 kB) * Knihovnice.cz 29. 4. 2009 (9 kB) * Webmagazín Rozhledna 13. 11. 2009 (6,44 kB) *

Ukázky: Čaj, Káva, kakao *

Další tituly autora
Proč se klepou řízky. Druhé vydání

Mohlo by vás zajímat:
Praktický houbař
Slza komsomolky, Čubčí pajšl a další recepty nápojů z krásné literatury

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> zdraví a životní styl

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Rozhovor s chilským spisovatelem Alejandrem Zambrou v A2 19/2023. více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
2. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
3. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
4. David Acheson
1089 a další parádní čísla. Druhé vydání
5. Mistr Sun
Umění války
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard