Nakladatelství Dokořán  NOVÝ EDIČNÍ PLÁN 2024 on-line, listovací i v pdf zde:

Obalka Výmladkové lesy
Radim Hédl (ed.)
Výmladkové lesy
Ekologie, hospodaření, historie a estetika


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Vázaná bez přebalu, 153 × 216 mm, 192 stran, 130 barevných fotografií, 349 Kč, ISBN 978-80-7675-149-1, EAN 9788076751491, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 17.10.2023.

Výmladkové lesy jsou v poslední době předmětem zvýšeného zájmu vědců z přírodních i humanitních oborů, lesníků i ochránců přírody. Potkávají se v nich různé ohledy, motivované prakticky i ryze akademicky. Výmladkové lesy jsou totiž velmi komplexní a fascinující fenomén, který je propojen výmladkovým hospodařením s dřevinami. Jednoduše to znamená, že obnova dřevin závisí nikoli na zmlazení ze semene, ať už přírodním nebo z výsadby, ale na jejich přirozené schopnosti obrazit a vyrůst z pařezů nebo ořezaného kmene. Poněkud paradoxní je ovšem skutečnost, že výmladkové lesy u nás už skoro nejsou. A to přesto, že v poměrně nedávné minulosti se výmladkově hospodařilo na velké části území nejen České republiky, ale téměř celé Evropy. Důvody opuštění byly pragmatické, částečně ideologické a možná i trochu estetické. Motivací současné obnovy výmladkových lesů je péče o přírodu a biodiverzitu, stejně jako diverzifikace způsobů hospodaření v lesích. O tom všem je tato kniha.

O autorovi:
Hédl Radim
Radim Hédl (* 1976) vystudoval geobotaniku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze (2001) a malbu na Akademii výtvarných umění v Praze (2003). Formální studium uzavřel doktorátem z krajinné ekologie na Lesnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně (2005). Od roku 2004 je zaměstnán jako vědecký pracovník v Botanickém ústavu AV ČR, kde od roku 2006 vede brněnské oddělení vegetační ekologie. Zároveň působí na katedře botaniky Přírodovědecké fakulty Palackého univerzity v Olomouci, kde přednáší a vede studenty. V odborné práci se zaměřuje na ekologii rostlin a jejich společenstev. Svůj výzkum soustředí na lesy mírného pásma, ale také rovníkových tropů. Zajímá ho biodiverzita a dynamika na všech časových měřítcích, obecně i ve vztahu k ochraně přírody a lesnímu hospodaření. Výmladkové hospodaření vnímá jako skvělý prostředek k diverzifikaci péče o naše lesy a cestu k obnově biodiverzity nejen lesních ekosystémů.

Ukázky: obálka k tisku (300 dpi) * obsah (19 kB) * ukázka (42 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu
Český a moravský les
Půda a život civilizací
Sezóna požárů
Život se stromy

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> příroda a krajina

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Rozhovor s Mariuszem Szczygiełem o literárních reportážích - HOST + H7O/duben 2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard