Nakladatelství Dokořán  POZVÁNKA: Beseda s Václavem Cílkem - Čtvrtek 26. října v 16:30 hodin, kniha
Věci, které září, místo DŮM KNIHY KNIHCENTRUM.cz, podrobnější info zde.
 Velký knižní čtvrtek - podzim 2023 - Richard Dawkins: S hlavou v oblacích
Obalka Proč se klepou řízky. Druhé vydání
Vladimír Mikeš
Proč se klepou řízky. Druhé vydání
Chemie v kuchyni


Doporučená cena: 298 Kč
Cena v e-shopu: 253 Kč
Ušetříte: 45 Kč (15 %)
   
Do košíku

Vázaná s přebalem, 130 × 200 mm, 184 stran, 298 Kč, ISBN 978-80-7675-086-9, EAN 9788076750869, řada Mimo edice, vydání 2, poprvé vyšlo 14.02.2023.

Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, a má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí - od jejich chemického složení, přes důvod klepání řízků, až po to, proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným "éčka"), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost.

O autorovi:
Mikeš Vladimír
prof. RNDr. Vladimír Mikeš, CSc. (1950-2007) působil jako odborný asistent a poté vedoucí Katedry biochemie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Zabýval se studiem strukturně-funkčních vztahů a metabolických projevů biomolekul. Je autorem a spoluautorem řady odborných prací a článků, v nichž se převážně zabýval interakcí rostlin s patogeny. Kniha Proč se klepou řízky s podtitulem Chemie v kuchyni je jeho jedinou populárně naučnou publikací, v níž spojil své profesní znalosti se soukromou zálibou v kulinárním umění. Zároveň zúročil své bohaté zkušenosti z přednášek, při kterých studentům často vysvětloval i velmi složité chemické jevy přístupným a názorným jazykem, nepostrádajícím smysl pro humor.

Recenze a názory: medium.seznam.cz 5. 3. 2023 *

Ukázky: obálka k tisku (300 dpi) * Čaj, káva, kakao (103 kB) * Úvod (38 kB) * Obsah (115 kB) *

Další tituly autora
Proč se klepou řízky

Mohlo by vás zajímat:
Dilema všežravce
Kniha o vědě
Kyslík
Periodické příběhy

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> zdraví a životní styl

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Překladatel Pavel Pecháček představuje knihu Richarda Dawkinse S hlavou v oblacích. více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
2. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
3. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
4. David Acheson
1089 a další parádní čísla. Druhé vydání
5. Mistr Sun
Umění války
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard