![]() |
![]()
V Českých Budějovicích proběhne 26. 4. v rámci festivalu Literatura Žije křest knihy Na okrajích umění Ondřeje Dadejíka. Podrobnější informace najdete zde. |
|

![]() Proč se klepou řízky Chemie v kuchyni V tuto chvíli bohužel rozebráno. Brožovaná s klopami, 130 x 200 mm, 200 stran, 13 ilustrací Václava Johanuse, 225 Kč, ISBN 978-80-7363-143-7, EAN 9788073631437, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 02.09.2008, 1. dotisk 08.03.2011.
Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, ale zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí - od jejich chemického složení, přes to, proč se řízky mají naklepat, až po to proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným "éčka"), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost. Součástí knihy je kompletní seznam těchto aditiv řazený podle jejich kódů s popisem původu a technologické funkce.
|
KATEGORIE KNIH

Aktuality
Nejnovější recenze na knihu Tančící medvědi - iLiteratura.cz 16. 3. 2023

Knihy v akci


Bestsellery

1. Václav Cílek
Přijít za svítání
2. Patti Smith
Kniha dní
3. Josef Velfl, Václav Cílek a kolektiv
Uranová Příbram
4. Stephen Hawking
Stručné odpovědi na velké otázky
5. Nick Lane
Záhada života


Ocenění


Odkazy




