Obalka Svatá země
Hana Rysová, Martin C. Putna
Svatá země
Dvě tisíciletí křesťanského putování: kameny a příběhy


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Vázaná s přebalem, 120 stran, 100 fotografií, 250 Kč, ISBN 978-80-7363-276-2, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 01.12.2009.

Fotografie Hany Rysové ze Svaté země upomínají bezděky na původní význam slova "fotografie": "Fós" je světlo, "grafein" malovat. "Malovat světlem." Hana Rysová nevytvořila ve Svaté zemi ani fotografie dokumentární, ani fotografie žánrové, ale "malby světlem" - obrazy. Zobrazovala místa tisíckrát zobrazená - chrám Božího hrobu, Večeřadlo, Křížovou cestu, chrámový pahorek, chrám Božího narození v Betlémě a další. Tím hlavním jsou však pro ni nenápadné detail z těchto míst, u nichž třeba ani nemusí být vždy zřetelné, z kterých "ježíšovských" míst přesně pocházejí. Hana Rysová maluje světlem hlavně kameny. Kameny jako součásti staveb vytvořených lidskou rukou, kameny v přírodě, kameny jako výtvarné artefakty, působící esteticky svou strukturou, tvarem a povrchem - a kameny jako artefakty duchovní, jako svědky příběhů, které se na nich, v nich a u nich odehrály.M. C. Putna doplnil obrazy Hany Rysové svými zasvěcenými komentáři.

O autorech:
Putna Martin C.
Doc. Mgr. Martin C. Putna, Dr., (* 30. května 1968, Písek) je český literární historik a kritik, komparatista, překladatel, spisovatel a pedagog Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.
Rysová Hana
Hana Rysová se narodila 8.června 1945 v Praze. Dětství prožila v Dobříš,i odkud se vydala do Lysé nad Labem k učení v oboru malíř písma. V září roku 1964 nastupuje jako grafička Rukavičkářských závodů v Dobříši. Začíná profesionálně fotografovat. V letech 1968-1977 je zaměstnána jako fotografka a propagační pracovnice ve Filmovém podniku Praha a studuje dálkově FAMU, obor Výtvarná fotografie. Uspořádala desítky výstav, její fotografie vyšly v desítkách knih.

Recenze a názory: Magazín Víkend DNES 19. 12. 2009 (4 kB) * Naše rodina 30. 3. 2010 (7 kB) * Hedvábná Stezka.cz 19. 5 . 2010 (5,28 kB) * www.gymnasion.org 2010 (8,61 kB) * HISTORYWEB 18. 01. 2013 *

Ukázky: Křesťanský novověk (21,6 kB) *

Další tituly autora
Tichý břeh světa

Mohlo by vás zajímat:
Tichý břeh světa

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> umění
naučná -> průvodce

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Nejnovější recenze na knihu Ambasadoři bohémy najdete na www.iliteratura.cz 28/3/24 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard