Obalka Bezectní lidé
Richard van Dülmen
Bezectní lidé
O katech, děvkách a mlynářích. Nepočestnost a sociální izolace v raném novověku


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Josef Boček, brož. s klopami, 108 stran, 148 Kč, ISBN 80-86569-43-8, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 05.05.2003.

Nová kniha "zakladatele" historické antropologie je věnována osobité otázce společenské a stavovské cti, jak ji chápalo a praktikovalo 17.-18. století. Osoby, jež se dopustily kriminálních a mravopočestných deliktů, byly tehdy trestány nejen právně a soudně, ale byly i zbavovány společenské vážnosti, vyobcovávány ze společnosti. Toto vyvržení se neomezovalo jen na jedince, ale týkalo se i celé řady povolání, která byla považována za opovrhovaná a jejichž vykonavatelé zůstávali zcela na okraji společenské vážnosti. Patřila sem nejenom tzv. špinavá řemesla jako pohodní, kati, lázeňští pomocníci, holiči-lazebníci, markytánky a prostitutky, ale i většina těch, kteří se živili podomním obchodem, potulní komedianti, žebráci či ti, kteří skončili život jako sebevrazi - a pro dnešního člověka poněkud překvapivě i mlynáři, celníci a tkalci.

O autorovi:
van Dülmen Richard
Richard van Dülmen (*1937) je řádným profesorem na univerzitě v Saarbrückenu v Německu.Věnuje se dějinám raného novověku a je uznávaným specialistou na problémy tzv. mikrohistorie, především na otázky výjimečných situací. Patří také k zakladatelům přístupu k historickému zkoumání z hlediska antropologie, založil a redigoval časopis Historische Anthropologie. Je autorem a editorem řady knih. V češtině vyšla například Kultura a každodenní život v raném novověku (1999) a Divadlo hrůzy (2001). K vydání připravujeme knihu Bezectní lidé, práci věnovanou lidem na okraji společnosti a proměnám společenské a stavovské cti v 17. a 18. století.

Recenze a názory: LN * TVAR 2/6/05 (16 kB) * Historická revue únor 2014 (96,7 kB) *

Další tituly autora
Historická antropologie

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> historie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard