
![]() Dilema všežravce Přírodopis čtyř jídel
Překlad Jitka Fialová, vázaná s přebalem, 165 x 235, 368 stran, 498 Kč, ISBN 978-80-257-0896-5, ISBN koeditora 978-80-7363-569-5, EAN 9788025708965, řada zip, vydání 1, poprvé vyšlo 21.06.2013. Původní název: Omnivore's Dilemma
Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka.
Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu "nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu" či "nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí", apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře.
Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.
![]()
|
KATEGORIE KNIH

Aktuality
POZVÁNKA - Autorský večer se spisovatelkou Martou Dzido.

Knihy v akci


Bestsellery

1. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
2. Václav Cílek, Martin Polívka a Zdeněk Vacek (eds.)
Český a moravský les
3. Jiří Adamovič, Václav Cílek, Kamil Podroužek
Vlhošť
4. Stephen Hawking
Stručné odpovědi na velké otázky
5. Michio Kaku
Fyzika nemožného. Třetí vydání


Ocenění


Odkazy




