Obalka Krása a zvíře. Studie o vztahu estetických a etických hodnot zvířat
Ondřej Dadejík, Filip Jaroš, Martin Kaplický (eds.)
Krása a zvíře. Studie o vztahu estetických a etických hodnot zvířat
Studie o vztahu estetických a etických hodnot zvířat


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná, 334 stran, 250 Kč, ISBN 978-80-7363-684-5, EAN 9788073636845, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 11.05.2015.

Jaká zvířata jsou všeobecně považována za krásná a jaká za ošklivá? Jaký vliv má posouzení krásy či ošklivosti na zastoupení daného druhu v zoologických zahradách a v posledku na jeho ochranu? Jakým způsobem lze vysvětlit samotný vznik esteticky výrazných součástí vzhledu želv, motýlů či kočkovitých šelem? Jak se vyvíjelo a jaký vliv mělo vnímání a posuzování zvířecí krásy na pojímání či utváření člověku vlastní "lidské přirozenosti"? Jaké faktory se podílejí na posuzování, popřípadě přehodnocování estetických hodnot zvířat? A existuje rozdíl v estetickém oceňování divokého zvířete a zvířete chovaného v zajetí, a pokud ano, jak jej lze vysvětlit? Jednotlivé kapitoly knihy Krása a zvíře předkládají možné odpovědi na uvedené otázky, v celé knize se pak vzájemně střetávají, prolínají a potvrzují výsledky zkoumání přírodních věd na jedné straně a estetické teorie či filozofické reflexe obecně na straně druhé.

O autorech:
Jaroš Filip
Mgr. Filip Jaroš, Ph.D. (*1982), vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, obor teoretická a evoluční biologie (2012), a obhájil zde dizertační práci s názvem The Ecological and Ethological Significance of Felid Coat Patterns (Ekologický a etologický význam zbarvení kočkovitých šelem). V současnosti se zabývá pěstováním biologické nauky Adolfa Portmanna a jejího vztahu k dalším biologickým teoriím. V rámci svého působení na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové se věnuje filozofii přírodních věd. Je autorem řady studií, např. "Evoluční psychiatrie: problematická nabídka k evolučnímu pojetí duševních nemocí" (Filosofie dnes, 2013) či "Darwinismus a portmannismus: střetnutí nesouměřitelných biologických paradigmat?" (Teorie vědy, 2010).
Dadejík Ondřej
Ondřej Dadejík (* 1973) přednáší na Katedře estetiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v Ústavu věd o umění a kultuře Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vystudoval estetiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Zabývá se procesuální filozofií a estetikou, dlouhodobě se také věnuje dějinám a současnosti pojmu estetické zkušenosti. Souvisejícími oblastmi jeho zájmu jsou současné reflexe povahy přírodního krásna, environmentální estetika, estetika krajiny a estetika každodennosti. Je spoluautorem knih Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu (2009, společně s Karlem Stibralem a Vlastimilem Zuskou), Ťing-Ťie: Poznámky k písním ze světa lidí (2015, společně s Olgou Lomovou a Vlastimilem Zuskou) a Process and Aesthetics: An Outline of Whiteheadian Aesthetics and Beyond (2021, společně s Martinem Kaplickým, Milošem Ševčíkem a Vlastimilem Zuskou). Je též spolueditorem několika sborníků a kolektivních monografií. Své studie a odborné články publikoval např. v časopisech Estetika: European Journal of Aesthetics, Philosophy East and West nebo ve Filosofickém časopise.
Kaplický Martin
Mgr. Martin Kaplický, Ph.D. (*1976), vystudoval obor estetika na Katedře estetiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v roce 2009 zde obhájil dizertační práci s názvem Multiplicita a jedinečnost: impulsy Whiteheadovy filosofie pro estetiku. V současné době působí na Katedře estetiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a na Ústavu estetiky a dějin umění Filozofické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Centrum jeho zájmu tvoří problematika charakteru estetické zkušenosti, environmentální estetika a problematika hodnocení a kritiky uměleckých děl. Je autorem řady studií, např. "Aesthetics in the Philosophy of Alfred North Whitehead" (Estetika: The Central European Journal of Aesthetics,2011) nebo "John Dewey a problematika objektivity umělecké kritiky" (AUC - Philosophica et Historica, 2012).

Recenze a názory: iLiteratura.cz 13.7.2015 *

Ukázky: obálka k tisku *

Další tituly autora
Krása, krajina, příroda I.
Česká estetika přírody ve středoevropském kontextu
Zahrada. Přirozenost a umělost
Zahrada. Přirozenost a umělost. Elektronické vydání
Na okrajích umění
Na okrajích umění. Elektronické vydání

Mohlo by vás zajímat:
Krajina a paměť
Krajiny vnitřní a vnější. Druhé, doplněné vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> příroda a krajina

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard