Obalka Neznámé Bělorusko
Ancipienka Aleś (ed.)
Neznámé Bělorusko
s předmluvou Václava Havla


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 184 stran, 198 Kč, ISBN 80-7363-045-1, řada Bod, poprvé vyšlo 27.09.2005.

Co znamená Bělorusko? A lze odpověď opravdu shrnout jediným slovem Lukašenko? Autoři sborníku Neznámé Bělorusko dokazují opak. Jejich obraz je pestrý a plastický a současnému diktátorovi je ponechána pouze část plátna. Neznámé Bělorusko směřuje dál a českému čtenáři nabízí jedinečnou příležitost pochopit základní problémy současného uvažování o podstatě běloruské identity. Desítka předních běloruských intelektuálů se ve svých textech věnuje především lidem, jejich myšlení a kultuře, kterou dokázali uhájit navzdory nelehkému historickému osudu území na hranici vlivu katolické a pravoslavné církve, na pomezí působení Polska a Ruska. Aleś Ancipienka hledá se svými kolegy inspiraci k cestě ze současné dramatické situace, jejich nadčasové diskuse se však odehrávají mimo prosté přijetí nebo odmítnutí aktuálního oficiálního politického proudu a přinášejí o to cennější poznatky. Z různých úhlů tak vybízejí čtenáře k polemikám o dosud neukončeném formování běloruského národa, o smyslu evropského historického vývoje a místě Běloruska v něm.
Vydáno ve spolupráci s Člověkem v tísni společností při ČT, o. p. s.

O autorech:
Ancipienka Aleś
Aleś Ancipienka
Narozen roku 1953 v Mohylevské oblasti, vystudoval lingvistiku v Minsku, doktorskou práci obhájil v Ústavu filozofie a práva Běloruské akademie věd. Později působil v Národním centru F. Skaryny, běloruské odbočce Open Society Fund. V současnosti je vedoucím Běloruského kolegia, nevládního vědeckéha a vzdělaávacího centra.
Akudovič Valancin
Filozof narozený v roce 1950 na Grodensku, literaturu studoval v Moskvě, pracoval v týdenících Kultura, LiM, také v časopisech Krynica a Fragmenty.

Recenze a názory: Reflex 30. 10. 2005 (10 kB) *

Ukázky: Obsah (131 kB) * Předmluva Václava Havla (60 kB) * Od Rohovlada k BNR (Deset století běloruských dějin) (265 kB) *

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard