Obalka Půda planety Země
Miroslav Kutílek
Půda planety Země

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 135 x 205 mm, 200 stran, 8 stran barevná příloha, 265 Kč, ISBN 978-80-7363-212-0, EAN 9788073632120, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 20.03.2012.

Půda vzniká působením klimatu, vegetace a půdních organizmů na mateční substrát, kterým může být hornina nebo její zvětralina přenesená vodou nebo větrem. Prostředí vzniku půdy je modifikované reliéfem terénu a v posledních několika tisíciletích také lidskou činností. Půdotvorné faktory nejsou stejné na celé Zemi, a proto mohou být půdy v různých regionech velmi rozličné. Navíc tyto faktory nejsou ani konstantní v čase, a proto jejich produkt - půda - podléhá změnám. Vědecký obor pedologie vznikl, aby nám umožnil lépe pochopit vznik a vývoj půd. Jeho cílem je také poznání těch změn faktorů a procesů, které mohou být ovlivněné lidmi a které se pak projeví změnami půd v příznivém smyslu pro lidskou populaci. A naopak se snaží zabránit zhoršení půdních vlastností až případně úplnému zničení půd v celých velkých oblastech. O tom všem je knížka Půda planety Země.

O autorovi:
Kutílek Miroslav
Profesor Ing. Miroslav Kutílek, DrSc. (* 1927) vystudoval obor vodního hospodářství na ČVUT v Praze. Stal se mezinárodně uznávaným odborníkem pro řešení problémů spojených s prouděním vody v půdě.
V posledních patnácti letech se věnuje problémům spojeným s globálním oteplováním, na toto téma napsal několik vědeckých studií a v nakladatelství Dokořán vydal knihy "Racionálně o globálním oteplování" (2008), "Půda planety Země" (2012), "Homo adaptabilis" (2013 ). V roce 2010 získal od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy.

Ukázky: Obyčejná hlína (462 kB) * obsah (435 kB) * obálka k tisku (317 kB) *

Další tituly autora
Homo adaptabilis
Racionálně o globálním oteplování

Mohlo by vás zajímat:
Neklidné časy
Obraz krajiny
Skeptický ekolog

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> přírodní vědy ostatní
naučná -> ekologie
naučná -> příroda a krajina

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard