Obalka Tajemství hladiny
Anton Markoš
Tajemství hladiny
Hermeneutika živého


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 352 stran, 20 ilustrací, ilustrace Fatima Cvrčková, 298 Kč, ISBN 80-86569-47-5, řada Bod, vydání 1, poprvé vyšlo 03.11.2003.

Anton Markoš, docent Přírodovědecké fakulty UK, ve své práci mapuje vědecké úsilí o pochopení fenoménu života. Při zkoumání života proti sobě stojí na jedné straně experimentální vědy, které hledají jednoduché zákonitosti na pozadí různorodosti jevů, a na straně druhé vědy humanitní, které na podobné ambice z velké části rezignovaly a vnímají jedinečnost a historickou podmíněnost kulturních projevů, včetně samotného poznání. Historicky je dnešní biologie spíše vědou experimentální. Živá bytost se však formuje jako entita historická, je produktem miliardy let trvající evoluce, a potomkem nepřerušené linie předků, kteří jí odkázali svou zkušenost jednak genetickým zápisem (DNA), jednak pravidly, jak tento zápis využívat. Z toho pramení některé paradoxy i výzva pro současnou biologii. Je čtení genetického zápisu strojovým dekódováním, nebo je čtením v pravém smyslu slova?

O autorovi:
Markoš Anton
Doc. RNDr. Anton Markoš, CSc. (* 1949) je český teoretický biolog. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Působil na katedře živočišné fyziologie a vývojové biologie téže fakulty, v Centru pro teoretická studia (společném pracovišti UK a AVČR), na 3. lékařské fakultě UK. V současnosti je vedoucím Katedry filozofie a dějin přírodních věd na Přírodovědecké fakultě.
Kromě řady odborných statí a překladů napsal knihy Povstávání živého tvaru (1997), Tajemství hladiny - hermeneutika živého (2000, 2. vyd. 2004, anglicky 2002 jako Readers of the Book of Life). Je spoluautorem knih Berušky, andělé a stroje (s Jozefem Kelemenem, 2004) a Život čmelákův - koláž o pobývání v různých světech (s T. Daňkem, 2005). Je také autorem odborných i popularizačních článků, dlouholetým spolupracovníkem časopisu Vesmír.
Jeho manželkou je bioložka Fatima Cvrčková.

Další tituly autora
Berušky, andělé a stroje

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> odborná -> společenské vědy

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard