Obalka Úprk rozumu
Anthony Browne
Úprk rozumu
Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Milena Turner, předmluva Martin Weiss, vázaná s přebalem, 160 stran, 250 Kč, ISBN 978-80-7363-240-3, EAN 9788073632403, řada PNK, vydání 1, poprvé vyšlo 01.09.2009.

Známý britský novinář Anthony Browne se ve svém eseji zabývá jedním z klíčových fenoménů současného veřejného života - politickou korektností. Na rozdíl od ostatních textů, které se k politické korektnosti staví kriticky, však neulpívá na okrajových jevech, jakými jsou leckdy komicky neústrojná "korektní" pojmenování. Politickou korektnost chápe jako ideologii, jež výrazně formuje nejen vyjadřování, ale hlavně myšlení a postoje jednotlivců i skupin, zvláště těch mediálně a politicky aktivních. Kde se vzala ideová struktura, v jejímž jménu je moderní západní člověk ochoten tolerovat cenzuru a autocenzuru? Jaké jsou její kořeny? A komu a čemu v konečném důsledku slouží? To jsou jen některé z velmi provokativních otázek, jež si autor v této knize pokládá.

O autorovi:
Browne Anthony
>Anthony Browne se narodil a vyrostl v Cambridgi, kde rovněž vystudoval matematiku. V minulosti pracoval jako ekonomický zpravodaj BBC a listu The Observer, kde se specializoval na ekologii a zdravotnictví. Dnes píše pro deník The Times - nejdříve se věnoval životnímu prostředí, nyní je evropským dopisovatelem tohoto listu. Mezi jeho další knihy patří The Euro: should Britain join? (Má Británie přistoupit k euru?) a Do We Need Mass Immigration? (Potřebujeme masové přistěhovalectví?), kterou časopis Prospect označil za "nejlepší think tankovou publikaci roku 2003". Napsal též několik pojednání o zdravotní a spotřebitelské politice. Se svou kanadskou ženou a dvojčaty žije v Belgii.

Recenze a názory: Ekomom 24. 9. 2009 (10 kB) * Webmagazín Rozhledna 8. 10. 2009 (8 kB) * Tvar 18/09 (8,43 kB) * E15 18. 9. 2009 (7,68 kB) * literarky.cz 23. 7. 2018 *

Ukázky: Předmluva Martina Weisse (96 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Pluralismus, multikulturalismus a přistěhovalci
Průmysl holocaustu
Smrt ve středu
Vraťme se k rozumu

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> naučná -> ostatní
naučná -> společenské vědy ostatní

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard