Obalka Vyděděnec a jiné povídky
Howard Phillips Lovecraft
Vyděděnec a jiné povídky

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Linda Bartošková, Zdeněk Lyčka a Ondřej Neff, váz. s přebalem, 136 stran, ilustrace Blanka Dvořáková, 245 Kč, ISBN 978-80-7363-313-4, EAN 978-80-7363-3, řada Netopýr, vydání 1, poprvé vyšlo 26.10.2010.

Howard Phillips Lovecraft je znám především jako autor hororů, v jeho díle se však mísí mnohem víc: snová poetika, přehlídka tvorů na rozhraní mezi lidským, zvířecím a nadpřirozeným světem, cynický náhled na svět, okouzlení krásou i suchý humor. Vybrané povídky, včetně nejznámějšího Lovecraftova textu Volání Cthulhu, dokládají autorovu představu, že svět není takový, jak se na pohled jeví. Za stěnou spánku, ve zdech mansardy, ve městě s podivnou pověstí nebo pod hladinou moře, všude se mohou skrývat věci nečekané - a poměrně znepokojivé. Co se ale přihodí těm, kteří se budou snažit odkrýt dosud skryté?

O autorovi:
Lovecraft Howard Phillips
(USA, 1890 - 1937)
Howard Phillips Lovecraft byl americký básník a autor fantasy, scifi a především hororů. Nejslavnější se stala jeho volně propojená série hororových povídek o mýtu Cthulhu, popisující pantheon podivných, vetřeleckých temných bohů, kteří se dostali na Zemi. Stejně slavný je jeho motiv Necronomiconu, pradávné knihy temných zaklínadel, kterou mnohokrát popisuje ve svých dílech. Jeho díla jsou velmi pesimistická, útočí na křesťanství, romantismus a osvícenství. Ačkoli za svého života nebyl příliš čten, stal se jedním z nejvlivnějších hororových autorů 20. století.
Lovecraft psal téměř výlučně povídky či básně, nenapsal žádné větší dílo. Jeho styl je přirovnán ke stylu Edgara Allana Poea, je dosti archaický. Tématy jeho povídek jsou zapomenuté vědomosti lidstva, vetřelci z jiných světů, zachování starých podivných kultů do moderních dob, nemožnost vyhnout se svému osudu, hrozby civilizaci, rasismus (až do sklonku života byl Lovecraft silně rasistický, až ke konci života tento názor změnil a litoval ho), rizika vědy. V Lovecraftově díle se téměř nevyskytují ženské postavy, je proto občas kritizován pro misogynitu.

Recenze a názory: www.sarden.cz scifi internetový deník 2010 (8,90 kB) * fantazyplanet 8. 1. 2011 (13 kB) * Webmagazín Rozhledna 3. 2. 2011 (9,33 kB) *

Ukázky: ukázka (636 kB) *

Mohlo by vás zajímat:
Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda
Zamotaný příběh
Zločin lorda Artura Savila

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> detektivky a dobrodružná
krásná literatura -> próza

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard