Obalka Politický řád a politický úpadek. Elektronické vydání
Francis Fukuyama
Politický řád a politický úpadek. Elektronické vydání
Od průmyslové revoluce po globalizaci demokracie


Prodej byl ukončen.
Již jen jako:  

Překlad Luděk Liška, formát pdf, ISBN pdf: 978-80-7363-930-3, řada zip, vydání 1, poprvé vyšlo 14.12.2018.
Původní název:
Political Order and Political Decay: From the Industrial Revolution to the Globalization of Democracy

Podle britského Guardianu budeme jednou dvojici knih Původ politického řádu a Politický řád a politický úpadek Francise Fukuyamy vnímat jako životní dílo tohoto amerického politologa. Ve druhé knize s podtitulem "Od průmyslové revoluce po globalizaci demokracie" sleduje Fukuyama historický vývoj institucí moderního státu a jejich selhávání za období od Francouzské revoluce až po současnost. Páteř knihy tvoří analýzy historie klasických moderních států (Británie, Německo, Francie, USA) z hlediska vývoje jejich institucí, korigovaných mechanismy právního řádu a demokratické odpovědnosti. Z těchto analýz pak vychází rozbor historie politického vývoje dalších zemí různých kontinentů: od zkoumání Řecka a Itálie jako protipólů již zmíněných evropských států přes bizarní vývoj různých zemí Latinské Ameriky, dále vybraných afrických států (zejména Keni, Tanzanie a Nigérie) a nejvýznamnějších východoasijských států (Japonsko, Čína a Indonésie). Autor rovněž analyzuje vývoj a odkaz kolonialismu v Latinské Americe, Africe i Asii a pokouší se vysvětlit, proč se některým regionům dařilo a rozvinuly se rychleji než jiné. Velmi podrobná je studie historie a perspektiv Číny a zejména Spojených států, jež jsou díky důkladné dokumentaci a četným analýzám pro podobné zkoumání jedinečným laboratorním materiálem.
Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

O autorovi:
Fukuyama Yoshihiro Francis
Yoshihiro Francis Fukuyama (* 1952) je americký spisovatel, politolog a politický ekonom. Studoval na Cornellově, Yaleově a Harvardově univerzitě, po krátkou dobu byl žákem Rolanda Barthese a Jacquese Derridy. Sehrál svoji roli při formování neokonzervativního hnutí, s nímž se později rozešel. V současnosti vyučuje politologii a mezinárodní vztahy na Stanfordově univerzitě. Fukuyama je autorem řady odborných i populárních prací, z nichž největší pozornost (a kontroverzí plynoucích z chybné interpretace jeho tezí) vzbudila kniha Konec dějin a poslední člověk (1992, česky 2002). Česky dále vyšlo Budování státu podle Fukuyamy (2004) a Velký rozvrat (1999, česky 2006). Vyvrcholením jeho celoživotního díla je dvojice prací The Origins of Political Order (Původ politického řádu, 2011) a Politický řád a politický úpadek (2014, česky 2018).

Recenze a názory: ČRo Plus 4. 10. Rozhovor o knize * Radiožurnál 13. 10. Rozhovor o knize * Literární blog 18. října 2018 * Klub knihomolů 02.11.2018 *

Ukázky: ukázka pdf (311 kB) *

Další tituly autora
Politický řád a politický úpadek

Tematické zařazení titulu:
E-knihy -> překladová -> naučná -> ekonomie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Nejnovější recenze na knihu Ambasadoři bohémy najdete na www.iliteratura.cz 28/3/24 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard