Nakladatelství Dokořán  NOVÝ EDIČNÍ PLÁN 2024 on-line, listovací i v pdf zde:
POZVÁNKA: Srdečně zveme na křest knihy 18.4. Ambasadoři bohémy a následnou debatu o dilematech kulturní diplomacie. Diskuse se uskuteční ve čtvrtek 18. 4. od 17:00 v Ústavu mezinárodních vztahů. Podrobnější informace zde.
Obalka Proč se klepou řízky. Druhé vydání. Elektronické vydání
Vladimír Mikeš
Proč se klepou řízky. Druhé vydání. Elektronické vydání
Chemie v kuchyni


Cena: 199 Kč
Tištěná verze: 298 Kč
Ušetříte: 99 Kč (33 %)
  Také jako:
   
Titul je možno zakoupit na adrese:
Palmknihy
Kosmas

formát pdf, ISBN pdf: 978-80-7675-145-3, řada Mimo edice, vydání 2, poprvé vyšlo 13.11.2023.

Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, a má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí - od jejich chemického složení, přes důvod klepání řízků, až po to, proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným "éčka"), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost.

O autorovi:
Mikeš Vladimír
prof. RNDr. Vladimír Mikeš, CSc. (1950-2007) působil jako odborný asistent a poté vedoucí Katedry biochemie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Zabýval se studiem strukturně-funkčních vztahů a metabolických projevů biomolekul. Je autorem a spoluautorem řady odborných prací a článků, v nichž se převážně zabýval interakcí rostlin s patogeny. Kniha Proč se klepou řízky s podtitulem Chemie v kuchyni je jeho jedinou populárně naučnou publikací, v níž spojil své profesní znalosti se soukromou zálibou v kulinárním umění. Zároveň zúročil své bohaté zkušenosti z přednášek, při kterých studentům často vysvětloval i velmi složité chemické jevy přístupným a názorným jazykem, nepostrádajícím smysl pro humor.

Recenze a názory: medium.seznam.cz 5. 3. 2023 *

Ukázky: ukázka pdf (370 kB) *

Další tituly autora
Proč se klepou řízky
Proč se klepou řízky. Druhé vydání
Proč se klepou řízky. Druhé vydání - bazar

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> zdraví a životní styl

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

Pozvánka na křest knihy Ambasadoři bohémy a následnou debatu. více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard