|

![]() Rusko pohledem z kuchyně Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou
Překlad Jaroslava Jiskrová, vázaná s přebalem, 140 × 205 mm, 400 stran, 50 fotografií, 449 Kč, ISBN 978-80-7675-074-6, EAN 9788076750746, řada Polské reportáže, vydání 1, poprvé vyšlo 07.11.2023. Původní název: Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem
Proč s posledním ruským carem zastřelili i jeho kuchaře? Kdo se staral o Stalinův jídelníček v jeho tajné dače nedaleko Moskvy? Co dostávali k jídlu první likvidátoři černobylské katastrofy? Nová kniha Witolda Szabłowského tematicky navazuje na bestseller Jak nakrmit diktátora, tentokrát se však autor vydává po stopách kuchařů, před jejichž očima a nad jejichž pokrmy se utvářely dějiny Ruska a Sovětského svazu. V osmnácti příbězích vypráví osudy lidí, kteří vařili vůdcům země od Mikuláše II. až po Putina, ale také sovětským vojákům v Afghánistánu. Setkává se s pamětníky hladomoru na Ukrajině a blokády Leningradu, zavede nás "do kuchyně" v obležené mariupolské továrně Azovstal. Prozradí, co jedli první kosmonauti, ale také se snaží přijít na to, kolik pravdy je na Putinově historce, že jeho dědeček vařil pro Lenina a Stalina. Především je ale tato kniha o tom, jak může být zdánlivě nevinné kuchařské umění zneužito k politickým cílům a jak ruské impérium po celé věky zdatně krmí své obyvatele propagandou. Když nahlédneme pod pokličku ruského režimu, naskytne se nám unikátní pohled na osud země od posledních záchvěvů carismu až po dnešní dobu. Ten je navíc doplněný řadou receptů různorodé kulinářské kultury Ruska a dalších národů SSSR.
![]()
|
KATEGORIE KNIH

Aktuality
Recenze knihy Rusko pohledem z kuchyně - medium.seznam.cz 4. 1. 2023

Knihy v akci


Bazarové knihy


Bestsellery

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Richard Dawkins
S hlavou v oblacích
4. Václav Cílek, Tomáš Just, Zdeňka Sůvová a kolektiv
Kudy plyne Vltava
5. Marcus du Sautoy
Umění zkratky


Ocenění

