Nakladatelství Dokořán  Dodání do Vánoc garantujeme u objednávek v závislosti na způsobu doručení:
Česká pošta: objednávky došlé do 15. 12. do 12.00, PPL: objednávky došlé do 18. 12. do 14.00
Osobní odběr: objednávky došlé do 22.12. do 14.00
 Velký vánoční výprodej. Slevy až 67 %! Akce trvá do 5. 1. 2018 nebo do vyprodání zásob. Vstupte zde.
Obalka Proč se klepou řízky
Vladimír Mikeš
Proč se klepou řízky
Chemie v kuchyni


Doporučená cena: 225 Kč
Cena v e-shopu: 191 Kč
Ušetříte: 34 Kč (15 %)
 
Do košíku

Brožovaná s klopami, 130 x 200 mm, 200 stran, 13 ilustrací Václava Johanuse, 225 Kč, ISBN 978-80-7363-143-7, EAN 9788073631437, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 02.09.2008, 1. dotisk 08.03.2011.

Příprava jídla a jeho konzumace je pro většinu z nás oblíbenou činností. Ne nadarmo vychází neustále velké množství nejrůznějších kuchařských knih plných tradičních či experimentálních receptů. Vaření je však především chemický proces, má proto s chemií mnoho společného. V knize žádné nové recepty nenajdete, ale zato se dozvíte o potravinách spoustu zajímavostí - od jejich chemického složení, přes to, proč se řízky mají naklepat, až po to proč si červ vybere vždy to nejkrásnější jablko. Nemalý prostor je věnován také nejrůznějším chemickým látkám (lidově zvaným "éčka"), které se do potravin přidávají. Autor, profesor biochemie, je neobhajuje, ale uvádí na pravou míru některé názory na jejich přehnanou nebezpečnost. Součástí knihy je kompletní seznam těchto aditiv řazený podle jejich kódů s popisem původu a technologické funkce.

O autorovi:
Mikeš Vladimír
prof. RNDr. Vladimír Mikeš, CSc. (1950-2007) působil jako odborný asistent a poté vedoucí Katedry biochemie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně. Zabýval se studiem strukturně-funkčních vztahů a metabolických projevů biomolekul. Je autorem a spoluautorem řady odborných prací a článků, v nichž se převážně zabýval interakcí rostlin s patogeny. Kniha Proč se klepou řízky s podtitulem Chemie v kuchyni je jeho jedinou populárně naučnou publikací, v níž spojil své profesní znalosti se soukromou zálibou v kulinárním umění. Zároveň zúročil své bohaté zkušenosti z přednášek, při kterých studentům často vysvětloval i velmi složité chemické jevy přístupným a názorným jazykem, nepostrádajícím smysl pro humor.

Recenze a názory: časopis VTM Science 2008 (3 kB) * Knihovnice.cz 29. 4. 2009 (9 kB) * Webmagazín Rozhledna 13. 11. 2009 (6,44 kB) *

Ukázky: Čaj, Káva, kakao *

Mohlo by vás zajímat:
Praktický houbař
Slza komsomolky, Čubčí pajšl a další recepty nápojů z krásné literatury

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> zdraví a životní styl

Copyright © 2015 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS
FACEBOOK


Aktuality

Přečtěte si recenzi na knihu K čemu je dobrá válka? na www.topvip.cz 26. 11. 2017 více

Knihy v akci

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Anand Dilvar
Otrok
2. Václav Cílek
Co se děje se světem?
3. Václav Cílek, Martin Majer, Radoslava Schmelzová a kol.
Tetín svaté Ludmily
4. Wojciech Górecki
Přípitek předkům
5. Enrique Gracián
Prvočísla
více

Ocenění

více

Odkazy

Radio Jedna 






Spolupracujeme

Sciencemag.cz