Obalka Dynamika psychických procesů a výtvarná tvorba. Elektronické vydání
Hana Stehlíková Babyrádová, Pavel Šafář, Jana Ovčáčková, Júlia Zorkovská
Dynamika psychických procesů a výtvarná tvorba. Elektronické vydání

Cena: 99 Kč
   
Titul je možno zakoupit na adrese:
Palmknihy
Kosmas

formát pdf, ISBN pdf: 978-80-7363-870-2, řada Mimo edice, vydání 1, poprvé vyšlo 10.04.2020.

Publikace Dynamika psychických procesů a výtvarná tvorba reflektuje názory čtyř autorů, kteří ve svých teoretických textech analyzují oblasti lidské psychiky. Sdružujícím obsahovým prvkem publikace je samotná terapie uměním. Hana Stehlíková Babyrádová pojednává o roli katarze ve výtvarném projevu čili o vnitřní očistě duše. V textu se dále odráží autorčina zkušenost s arteterapeutickou tvorbou. Pavel Šafář se zaměřil na přiblížení podstaty archetypálních arteterapeutických přístupů. Autorka Jana Ovčáčková nastiňuje důležitost hry v určitých terapeutických metodách. Text Julie Zorkovské se oproti předchozím autorům odkazuje k významu rituálů, který je v úzkém spojení s psychickou nemocí.

O autorech:
Zorkovská Júlia
Júlia Zorkovská *1988, Košice V súčasnosti je študentkou doktorského programu katedry výtvarnej výchovy na Masarykovej univerzite. Počas magisterského štúdia na tej istej katedre strávila rok v zahraničí na univerzite Friedrich Alexander Universität Erlangen-Nürnberg, ktorý odštartoval intenzívnu prácu v umeleckej oblasti 223 i záujem o psychoterapeutický potenciál v tvorbe konceptuálnych diel často s akčným pozadím. Tejto téme sa venuje aj v súčasnom štúdiu, kde svoj výskum rozširuje. Okrem toho je činná v umeleckých aktivitách, v ktorých v osobných témach často spája vedecké prostriedky s umením.
Ovčáčková Jana
Jana Ovčáčková *1991, Brno Absolventka výtvarné výchovy a speciální pedagogiky pro střední školy na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. V současné době je studentkou doktorského studijního programu. Zabývá se výtvarnou pedagogikou a stejně tak se věnuje výuce výtvarné didaktiky v rámci prezenčního studia. Zájem o výtvarnou pedagogiku započal při realizaci výstupů diplomové práce. Praktické zkušenosti nasbírala během návštěv ergoterapeutického ateliéru Psychiatrické nemocnice v Brně-Černovicích. V současné době se podílí na výuce CŽV arteterapie.
Stehlíková Babyrádová Hana
Hana Stehlíková Babyrádová, * 5. 6. 1959, Vyškov, Česká republika Od osmdesátých let 20.století se věnuje výtvarné tvorbě (kresba, malba, instalace, keramický objekt) a teorii výtvarné pedagogiky. Od devadesátých let působí nejdříve jako odborná asistentka a po roce 2000 jako docentka na katedrách výtvarné výchovy PdF Masarykovy univerzity v Brně a PdF Palackého univerzity v Olomouci. Absolvovala několik zahraniční stáží jako výtvarnice a přednáší na mnoha evropských univerzitách. Těžištěm jejího výtvarného vyjadřování je gestická kresba a hmatová malba. Při tvorbě obrazů často využívá přírodní materiály, jako je hlína, naturální pigmenty, uhlí. V posledních pěti letech vytváří keramické objekty inspirované vlastními živelnými kresbami, které jsou výrazem zakotvenosti její autorské výpovědi v tělesnosti výtvarného díla. Vydala také několik publikací zaměřených na zkoumání významu symbolu, rituálu a performativních aspektů umění a výtvarné pedagogiky. Její teoretické reflexe v oboru výtvarné pedagogiky jsou přímo spjaty s praktickými experimenty, které realizuje se svými studenty. Mezi klíčová témata, která řešila v posledních letech, patří oblast spontaneity v umění a v edukaci, inovativní tendence v umění a v pedagogice, terapeutické aspekty výtvarného projevu a vize osudu umění a edukace.
Šafář Pavel
Pavel Šafář *1981, Brno V letech 1995-1999 vystudoval SPŠS. Absolvoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor Historie a Učitelství estetické výchovy pro střední školy. Teoreticky se zaměřuje na psychologickou estetiku, hlubinné aspekty výtvarné tvorby, mýtus a symbol v umění, práce s archetypem v terapii uměním. V rámci svého doktorského studia na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně pracuje na disertační práci s názvem Analytická psychologie a psychodynamický přístup k arteterapii.

Ukázky: ukázka pdf (1,5 MB) *

Další tituly autora
Z hloubi duše
From the Depths of the Soul
Tělo - výraz - obraz - koncept
Pasti a slasti
Permanentní invence
CONNECTION-CONTACT-COMMUNITY
Participace v umění a ve výchově
Rozhovory s Lubošem Plným

Tematické zařazení titulu:
E-knihy -> původní -> naučná -> psychologie a sociologie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard