Obalka Vrabec v hrsti aneb Klišé v literatuře
Martin Pilař
Vrabec v hrsti aneb Klišé v literatuře

V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Brožovaná s klopami, 184 stran, 198 Kč, ISBN 80-7363-021-4, řada Bod, poprvé vyšlo 08.09.2005.

Soubor studií a esejů volně navazuje na Pilařovu úspěšnou monografii o českém literárním undergroundu, i tentokrát si totiž autor všímá literárních jevů, které bývají považovány za okrajové. V centru jeho pozornosti se ocitly problémy související s českým pojetím bestselleru, thrilleru a kultovního románu, jimž se věnuje prostřednictvím analýz próz P. Šabacha, J. Topola, M. Urbana a M. Viewegha. Neustálé napětí mezi kulturním centrem a periferií je demonstrováno na vytváření a porušování literárních klišé v exilovém i domácím písemnictví, ale také na vztahu mezi českým národním kánonem a texty vzniklými v regionu širšího Ostravska. Své zahraniční zkušenosti autor zúročil v esejích o vnímání české literatury ve Velké Británii.

O autorovi:
Pilař Martin
PhDr. Martin Pilař, CSc. (* 1955) Mládí prožil v Nové Pace, absolvoval Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Po krátké epizodě v roli učitele na gymnáziu a středním odborném učilišti ve Vrchlabí se odstěhoval do Ostravy, kde vyučuje na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. Zaměřuje se na moderní českou i světovou literaturu, na komparatistiku a teorii žánrů. V 90. letech studoval na univerzitách v Oxfordu a Londýně, v posledních letech pravidelně přednáší o české literatuře ve skotském Glasgow. Martin Pilař je autorem knih Pokus o žánrové vymezení povídky (Ostrava 1994), Underground kapitoly o českém literárním undergroundu (Brno 1999, 2. vydání 2002) a spoluautorem slovníkových příruček o současné próze. Recenze a stati publikoval nejen v domácích časopisech (Iniciály, Host aj.), ale i v zahraničí (Kanada, Velká Británie, USA, Polsko).

Recenze a názory: Portal české literatury (11 kB) * LN 15. 11. 2005 (7 kB) * Tvar 11/06 (12 kB) *

Ukázky: Obsah (109 kB) * Slovo úvodem (Chris Hopkinson) (116 kB) * Bestseller na český způsob a Fenoméni úspěchu (177 kB) *

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> původní -> naučná -> jazyk a literatura

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard