Obalka Tao te ťing, 2. vydání
Lao-c'
Tao te ťing, 2. vydání
O tajemství hlubším než hlubina


V tuto chvíli bohužel rozebráno.

Překlad Václav Cílek, váz. s přebalem, 104 stran, ilustrace Kristýna Cílková, 125 Kč, ISBN 978-80-7363-117-8, EAN 9788073631178, řada Mocca, vydání 2, poprvé vyšlo 05.03.2007.

Kniha Tao te-ťing představuje jednu ze základních knih světa a hlavní zdroj čínského malířství a poezie. V roce 1973 byly v hrobce Ma-wang-tuej odkryty na hedvábných svitcích nejstarší známé texty knihy, ale ke skutečné senzaci došlo před několika lety, kdy v jiné hrobce Kuotien byl vykopán text Taa někdy z roku 350 před Kristem. Nález má stejný význam jako měly kumránské svitky pro biblická studia. Tento překlad se vrací ke starému, syrovému Tau. Je silné, archaické a podivné. Každá kapitola knihy je doprovázena stručným komentářem literáta Wang-Piho ze 3. století po Kristu.
2. vydání vyšlo 5. 3. 2007, první vydání již rozebráno.

V souvislosti se zvýšením sazby daně z přidané hodnoty byla zvýšena doporučená cena této knihy od 1. 1. 2008 na 125,- Kč včetně 9% DPH.

O autorovi:
Lao-c'
Základ Knihy o Tau a Síle byl položen snad ještě v dobách Konfuciových před pětadvaceti stoletími, ale písemně byla v kanonické verzi zaznamenána teprve před osmnácti stoletími. Její autorství je připisováno legendárnímu Starému Mistrovi Lao-c´, ale podle posledních archeologických objevů se zdá, že hlavní autoři mohli být dva a sbírka byla následně ještě doplněna jejich žáky.
První autor byl skrytý učenec a filozof a jeho odkaz je zachycen v první části knihy pojednávající o povaze Taa. Druhý autor je o něco mladší a nejspíš by mohl být rádcem některého čínského velmože. Jeho odkazem je druhá část knihy, která se týká zejména vládnutí. A pak tu je ještě podobně jako u trojdílné knihy Mistra Čuanga sbírka výroků a aforismů, která obě knihy doplnila na magický počet jednaosmdesáti kapitol.

Recenze a názory: Webmagazín 23. 4 . 2007 (8 kB) * Knihovnice.cz 24. 9. 2007 (11 kB) *

Další tituly autora
Tao te ťing
Tao te ťing, 3. vydání
Tao te-ťing. 4 vydání

Mohlo by vás zajímat:
Mrtvá kočka, 2. vydání

Tematické zařazení titulu:
Knihy -> překladová -> krásná literatura -> poezie

Copyright © 2020 Dokořán s.r.o., realizace Sandstudios a RS *
FACEBOOK


Aktuality

RecenzI na knihu Cvičebice si můžete přečíst v A2 6/2024 více

Knihy v akci

více

Bazarové knihy

více

Bestsellery

Nejprodávanější knihy za poslední měsíc

1. Václav Cílek
Věci, které září
2. Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kol.:
Ruka noci podaná
3. Václav Cílek
Přijít za svítání
4. Stephen Hawking
Stručná historie času. Třetí vydání
5. John Glubb
Osudy říší - Jak zajistit naše přežití
více

Ocenění

více

Spolupracujeme

Sciencemag.cz

Platební brána ComGate
Visa
Mastercard